Švajcarska ide na Svjetsko prvenstvo, Italija u baražu

15.11.2021. | 23:00

Novopečeni šampion Evrope Italija nije uspjela da obezbijedi prvo mjesto u Grupi C i samim tim dođu do direktnog plasmana na Svjetsko prvenstvo, pošto su odigrali samo 0:0 u Belfastu protiv Sjeverne Irske, dok je Švajcarska ubjedljivo pobijedila Bugarsku i obezbijedila vizu za Katar.

Navodno je jedan od najjačih kandidata za Zlatnu loptu, ali Žoržinjo će, makar do marta sljedeće godine, se smatrati tragičarem Azura. Promašeni penali protiv Švajcaraca koštali su Italijane prvog mjesta u grupi i direktnog odlaska u Katar. U posljednjem kolu, iako su ušli sa prednošću od dva gola u ukupnoj gol razlici, nisu uspjeli da pobijede u Belfastu Sjevernu Irsku i odigrali su 0:0, dok je Švajcarska odradila posao i ubjedljivo porazila Bugarsku 4:0 golovima Okafora, Vargasa, Itena i Frojlera.

Danska nije uspjela da na savršen način završi kvalifikacije. Na Hempden Parku primila je prvi gol u kvalifikacijaama protiv Škotske, a pride je ovo i prva utakmica koju nije uspjela da pobijedi. Tačnije doživljen je poraz na kraju od 2:0. Strlaci su bili Sautar i Če Adams. Ipak, sve je jasno, Danska ide u Katar, Škotska u baraž. U preostala dva meča Grupe F Izrael je pobijedio Farska Ostrva 3:2. Farani su se vratili poslije vođstva Izraela 2:0 golovima Dabura i Vajsmana i preko Vantmara i Olsena došli do 2:2. Ipak, pobjedu je obezbijedio Perec, a Natho nije igrao zbog povrede. Austrija je savladala Moldaviju 4:1 golovima Arnautovića i to dva puta, Trimela i Ljubičića. Iako nije završila među prve dvije, Austrija preko Lige nacija ide u baraž i neće biti povlašćena, za razliku od Škota koji su u tome uspjeli da uđu među prvih šest drugoplasiranih, prenosi “N1”.

U Grupi I verifikovano je stanje koje se dalo nazreti već krajem prošlog termina kvalifikacija. Engleska je izuzetno ubjedljivom pobjedom nad San Marinom 10:0 ovjerila prvo mjesto i direktan plasman na Svjetsko prvenstvo. Briljirao je Hari Kejn strijelac četiri gola, čime je postao prvi engleski fudbaler koji je postigao čak 13 golova u jednoj godini za nacionalni tim. Ujedno postao je tek četvrti fudbaler u istoriji Gordog Albiona koji je vezao dvije utakmice sa po het-trikom a prvi još od 1957. i Tomija Tejlora. Stelci ostalih golova bili su Megvajer, Fabri koji je zatresao svoju mrežu, Smit-Rou, Mings i Ejbraham.

Poljska je pobjedom u Tirani napravila odlučujući korak ka drugom mjestu i obezbjeđivanju baraža. Imali su Poljaci teoretsku šansu da pobjedom nad Mađarskom u slučaju poraza Engleske od San Marina dođu i do prve pozicije, ali jasno je bilo da je to nemoguć ishod. Stoga nije bilo tenzije protiv Mađara, koji su to iskoristili i slavili 2:1 u Varšavi golovima Šefera u 37. minutu. Ipak, ovaj poraz komplikuje situaciju Poljskoj. Jer kako Škotska nije izgubila od Danske, prestigla ju je na tabeli drugoplasiranih selekcija i sada je Poljska na šestom mjestu, posljednjem koje obezbjeđuje status nosioca u polufinalu baraža. Ako Vels u posljednjem kolu u utorak odigra makar neriješeno protiv Belgije koja je već obezbijedila put u Katar, onda će Poljska pasti na sedmo mjesto i biti nenosilac, što znači da bi joj potencijalni protivnici u polufinalu mogli biti Portugalija, Rusija, Italija, Švedska, Škotska i Vels.

U preostaloj utakmici ove grupe Albanija je kod kuće pobijedila Andoru 1:0.