Sutra drugo kolo na Olimpijadi: Ovaj Srbin igra protiv Srbije

Vaterpolsti Srbije i Kazahstana u utorak od 7.20 igraju meč drugog kola na turniru na Olimpijskim igrama. U redovima narednog rivala Srbije igra i Srđan Vuksanović, vaterpolista iz Srbije koji od 2018. godine nastupa za Kazahstan.

On je za portal Nova.rs iznio očekivanja pred meč sa Srbijom i šansama svoje selekcije da naprave iznenađenje.

„Mislim da nema dileme, zna se ko je Srbija, oni su ovdje došli da odbrane zlato. Mi moramo da odigramo mnogo bolje nego u prvom meču, primili smo mnogo golova protiv Hrvatske. Siguran sam da nije najbolje mjerilo našeg kvaliteta ta utkamica“, kaže Vuksanović za Nova.rs.

On smatra da će ovoga puta njegova ekipa izgledati mnogo bolje.

„Srbija će htjeti da odigra mnogo bolje jer im je to potrebno da iz utakmice u utakmicu podižu nivo igre. Mi ćemo biti tu da im otežamo i pomognemo da se pripreme dalje, a mi da odigramo najbolje moguće tu utakmicu“.

Srbija i Kazahstan su doživjeli poraze u prvom kolu, ali Vuksanović ne vidi razloga za brigu.

„Mislim da je ovo i dalje početak, da to ništa ne znači. Ima mnogo da se igra i da su najvažnije utakmice u četvrtfinalu. Mislim da tako razmišljaju svi vaterpolisti. Čini mi se da nikada nije bila veća neizvjesnost na jednom vaterpolo turniru niti će biti“, smatra Vuksanović.

Srpski vaterpolista ističe da ima mnogo kandidata za medalje.

„Godinu dana odlaganja Igara je nekima pomoglo da se bolje spreme i zato je ovako neizvjesno. Srbija je jedan od glavnih favorita, vidimo kako Španija igra iz godine u godinu, pa Grčka… Da ne spominjem Hrvatsku kojoj se vratio Pavao Obradović da pomogne i igraće u najjačem sastavu. Tu je i Crna Gora koja je osvojila treće mjesto na Evropskom prvenstvu. Biće neizvjesno do samog kraja“, uvjeren je Vuksanović.

Kada je u pitanju njegov angažman u selekciji Kazahstana, Obradović je objasnio kako je sve počelo.

„Ja sam 2015. godine posljednji put igrao za Srbiju u Kazahstanu kada smo osvojili zlato i pobijedili Mađarsku u finalu. Poslije nisam više dobijao pozive od selektora. Bilo je priče da li ću igrati za Srbiju ili ne, da li će biti prostora. Onda je stigao poziv od reprezenatacije Kazahstana i zaista nisam želio da ga odbijem. Smatrao sam da i dalje želim i mogu da igram na reprezentativnom nivou i da mogu da pomognem nekoj selekciji samim tim i svojoj porodici“, objašnjava svoje početke na dalekom istoku.

On vjeruje da je napravio pravu stvar.

„Smatram da nisam napravio pogrešan korak. Igrali smo ove godine Svjetsku ligu i plasirali se na Olimpijske igre u Tokio“.

Privikavanje je bilo lakše jer su sa njim u isto vrijeme u Kazahstan stigla još dvojica Srba.

„Kada sam došao prvi put u Kazahstan, došao je sa mnom i Dušan Marković i Dejan Stanojević koji je bio moj prvi trener i pomoćnik Dejan Udovičića u reprezentaciji kada sam ja igrao. Bio sam pun entuzijazma, ponudili su mi odmah ugovor do Igara u Tokiju, što se meni jako svidjelo. Meni je želja bila od malena da igram na Olimpijskim igrama“, objašnjava Vuksanović.

Prvih godinu i po dana je igrao u Astani jer se čekala dozvola da zaigra za Kazahstan, a poslije su mogli da biraju gdje će nastupati.

„Igrali smo rusku ligu koja je jako teška. Svaka utakmica je tuča, borba i naporna, pogotovo što smo mi iz Kazahstana uvijek bili gosti i putovali po 20 sati. To je bilo lijepo iskustvo, vidio sam mnoge gradove i naučio ruski jezik koji govorim perfektno, možda i bolje od engleskog. Sada možemo da igramo u bilo kom klubu. Ja sam ostao godinu dana duže u Kazahstanu od Markovića, a posljednjih pola godine sam igrao za Šabac“.

On nema dilemu kada je u pitanju nastavak reprezentativne karijere.

„Nastaviću i dalje da igram za Kazahstan. Čeka nas dosta takmičenja, Interkontinentalni kup u Grčkoj sa ekipama sličnog kvaliteta, pa Svjetsko prvenstvo, Svjetska liga i Azijske igre koje je njima najvažnije takmičenje. One su napravljene kao Olimpijske igre“, kaže Vuksanović za Nova.rs.

 

Ostavite komentar: