Sud ukinuo dvogodišnju suspenziju: Banjalučki plivač može da nastavi karijeru

11.08.2022. | 19:29

Akademski plivački klub “22. April” obavijestio je javnost da je Sud za sportsku arbitraži u Lozani ukinuo dvogodišnju suspenziju plivaču Jovanu Lekiću, izrečenu od strane Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine.

Minimalna polugodišnja suspenzija koja je ostala nakon konačne presude istekla je u decembru prošle godine, tako da je Jovan propustio svjetsko i evropsko prvenstvo.

Njegov klub se oglasio saopštenjem:

O mentalnoj i trenažnoj šteti, velikom stresu koji su Jovan, njegova porodica i trener proživjeli u proteklom periodu, nekom drugom prilikom. Svu argumentaciju koju smo iznijeli na procesu koji je vođen protiv Jovana pred našom Agencijom, a koju naša Agencija nije htjela ni razmatrati, sportski sud u Lozani je u cijelosti prihvatio. Nikada nismo bježali od našeg dijela odgovornosti zbog nesretnog unošenja kontaminiranog preparata ali od starta svima koji su bili uključeni u slučaj bilo je jasno da je ovdje riječ o nesretnom slučaju i da je naša krivica minimalna. Razumijevanje i korektnost koju smo očekivali od naše Agencije, nažalost uspjeli smo dobiti tek na sportskom sudu u Lozani. I to je ono što nas najviše boli i najviše smeta- navode u ovom klubu.

Zatim se ističe nekorentan odnos Agencije za antidoping, prenosi Srpskainfo.

“Jovan Lekić je vrhunski sportista kojih naša zemlja nema baš previše i umjesto da naša Agencija stane u zaštitu sportiste, mi smo imali slučaj apsolutne nezainteresovanosti i treniranja nerazumne strogoće od strane Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine. Prvo su nam rekli da je ovaj slučaj za četverogodišnju suspenziju i da nema potrebe da se žalimo. Kada smo se žalili i izborili za postupak pred našom Agencijom, onda su nam u kratkom periodu izrekli presudu gdje je Jovan kažnjen sa dvogodišnjom suspenzijom, predstavljajući nam to kao neku “uslugu” i “izlaženje u susret”. I opet su nam rekli nemate se razloga žaliti jer ako se budete žalili rizikujete vjerovatnu četverogodišnju suspenziju. Nismo ih poslušali jer smo znali šta je prava istina u svemu ovome i danas smo dobili konačnu satsifakciju i pravdu. Gorak okus “pobjede” u svakom slučaju jer do ovoga nije smjelo ni doći da je bilo samo malo dobre volje i razumijevanja od strane naše Agencije. Nažalost, koja je i na procesu koji je vođen pred sudom u Lozani svojski se trudila iskriviti činjenice i nas prikazati kao lažove i nekoga tko je kriv i ne zaslužuje nikakvo umanjenje ili skidanje suspenzije. Što je valjda po prvi put u istoriji procesa ovog tipa na CAS-u da matična Agencija sportiste bude na drugoj strani, odnosno da je ona ta koja želi suspenziju sportiste iz svoje države. Mnogo toga ružnog i nekorektnog je izrečeno i napisano prije svega o Jovanu i našem treneru Goranu Grahovcu. Nismo se obazirali i nismo odgovarali na mnogobrojne laži i klevete, ali smo ih bilježili i arhivirali. U periodu koji je pred nama naš klub će zvanično pokrenuti mnogobrojne postupke pred nadležnim sudovima za klevete i laži koje su tako olako izricane od strane određenog broja zlonamjernih ljudi iz svijeta plivanja i što je najgore od strane pojedinaca iz institucija koje bi trebale biti primjer pravednosti i etičnog ponašanja. To je naša obaveza i dužnost prije svega prema Jovanu, njegovoj porodici i njegovom treneru”, navodi se u saopštenju.