Sud donio odluku: Odbačena krivična prijava protiv Lesora

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu KK “Crvena zvezda” protiv košarkaša KK Partizan Matijasa Lesora, zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu, jer prijavljeno djelo nije krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Tužilaštvo smatra da je riječ o disciplinskom prestupu.

Krivična prijava je odbačena imajući u vidu višegodišnju javnotužilačku praksu, a posebno stav Apelacionog suda u Beogradu koji je zauzeo još 2011. godine da “učesnici sportskog takmičenja i sportske manifestacije, znači lica koja po statutu sportskog saveza imaju svojstvo obaveznog i dozvoljenog učesnika sportskog takmičenja ili mafifestacije, ne mogu biti izvršioci ovog krivičnog djela”, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

Zbog toga tužilaštvo smatra da se nasrtaj Lesora na Petruševa ne može okarakterisati kao krivično djelo “Nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu” koje se goni po službenoj dužnosti, već se u radnjama Lesora pored disciplinskog prestupa, koji se sankcioniše prema pravilima lige, mogu eventulano ostvarititi i elementi krivičnog djela “Laka tjelesna povreda” koje se goni po privatnoj tužbi.

Ukoliko je oštećeni zadobio tjelesne povrede svoja prava može da zaštiti podnošenjem privatne tužbe pred nadležnim sudom.

Lesor je prijavljen jer je 13. marta nakon završetka košarkaške utakmice 21. kola ABA lige u “Štark areni” nakon sudijskog znaka za kraj utakmice nasrnuo na košarkaša Crvene zvezde Filipa Petruševa, gurnuo ga sa dvije ruke i nakon toga udario desnom rukom u predjelu lica.

Nakon toga je pokušavao da nastavi napad uprkos pokušajima ostalih aktera košarkaške utakmice da ga zadrže i smire.

Ostavite komentar: