Stiže pomoć: Tegeltija spreman uraditi sve da košarkaške reprezentacije uspješno okončaju sezonu

28.07.2022. | 17:24

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegleltija izjavio je danas da je spreman učiniti sve što je u nadležnosti Savjeta da bude obezbijeđen dio sredstava za uspješno okončanje ovogodišnje sezone košarkaših reprezentacija BiH, od najmlađih kategorija do seniora, koji odlaze na Evropsko, odnosno Svjetsko prvenstvo.

“Već na nekoj od narednih sjednica Savjeta ministara pripremićemo odluku kojom ćemo pokušati da obezbijedimo dio sredstava neophodan za odlazak ženske reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Australiju i muške selekcije na Evropsko prvenstvo u Njemačku”, rekao je Tegeltija novinarima u Sarajevu nakon posjete Košarkaškom savezu BiH.

On je istakao da se mora omogućiti da ženska i muška košarkaška reprezentacija BiH učestvuju na ovim velikim takmičenjima, što su obezbijedili sportskim rezultatima.

“Nadam se da će se i drugi nivoi vlasti, od lokalnih, kantonalnih i entitetskih, uključiti i pomoći da Košarkaški savez ima dovoljno sredstava kako bi sve selekcije učestvovale po planu i programu u takmičenjima u ovoj godini. Savjet ministara od svih nivoa vlasti ima najmanji iznos na raspolaganju kada je u pitanju sport, ali ćemo sigurno biti aktivno uključeni u rješavanje ovog problema”, poručio je Tegeltija.

On je rekao da je iznenađujuće da reprezentacije dođu u ovako tešku situaciju, da dođe u pitanje odlazak na takmičenje nekom ko je na terenu obezbijedio učešće na Evropskom prvenstvu – muška selekcija, i Svjetsko prvenstvo – ženska selekcija.

“To je bio razlog da se odazovem na poziv Košrkaškog saveza da razgovaramo o ovim pitanjima”, rekao je Tegeltija.

On je napomenuo da je tokom susreta ukazano da se najveći dug Košarkaškog saveza BiH odnosi na poreske obaveze.

“Veliki broj fudbalskih i košarkaških ekipa u BiH suočavaju se upravo sa poreskim dugovima nastalim u nekom prethodnom periodu, što samo po sebi govori da pitanje finansiranja i tretman sporta u BiH nisu riješeni na najbolji način, te da bi trebalo naći rješenje”, rekao je predsjedavajući Savjeta ministara.

On je apelovao i da ljudi iz poslovne zajednice koji ostvaruju dobre rezultate dio dobiti podijele sa sportskim organizacijama koje okupljaju djecu i omladinu kako bi išli na svjetska i evropska prvenstva.

Kad je riječ o Savjetu ministara, Tegeltija je pojasnio da je na raspolaganju relativno mali grant za sport koje se dodjeljuje posredstvom javnog poziva.

“U narednih mjesec dana biće raspisan konkurs i dodjeljujemo novac za sve saveze na nivou BiH koji imaju reprezentativne selekcije. Tako će biti i sada kada je riječ o Košarkaškom savezu BiH. Najvieći iznos koji se može doznačiti jednom savezu je 50.000 KM, a za same avionske karte za odlazak ženskoj košarkaškoj reprezentaciji BiH u Australiju treba minimum 150.000 KM”, dodao je Telegtija.

On je ukazao da problem nije samo finansiranje reprezentacija, već i sportskih klubova, odnosno svih koji finansiraju najmlađe kategorije za koje sponzori nisu zainteresovani.

“Mislim da treba da riješimo pitanje finansiranje mladih kategorija, djece koja se takmiče, a da se za one koji se profesionalno bave sportom već naći rješenje. Kada bi Košarkarški savez ima samo troškove seniorskih reprezentacija, onda ne bi bilo problema, ali se mora obezbijediti i učešće u takmičenjima djeci od 14 i 16 godina, a za njih nema interesovanje sponzora”, ukazao je Tegeltija.

Predsjednik Košarkaškog saveza BiH Boris Spasojević zahvalio je predjsedavajućem Savjeta ministara koji je prepoznao domaćinski rad Košarkaškog saveza da pomogne u rješavanju nagomilanih problema nastalih u nekom ranijem periodu.

“Na sastanku sa predsjedavajućim Tegeltijom iznijeli smo neke projekcije i Savez bi mogao da funkcioniše sa nekih 800.000 evra (1.600.000 KM), što je minimalno u odnosu na selekcije iz okruženja”, rekao je Spasojević.

On je podsjetio da je glavni dug Košarkaškog saveza BiH na početku njegovog mandata iznosio 3,2 miliona KM.

“Sada je smanjen na 1.100.000 KM, a glavi dio duga odnosi se na porez prema Federaciji BiH, odnosno, obaveznika prema PDV-u. Kada bi te dvije stavke riješili, to je 90 odsto svih dugovanja, Savez bi bio stabilan i konsolidovan”, pojasnio je Spasojević.

I generalni sekretar Košarakaškog saveza BiH Amer Čolan izrazio je zahvalnost Tegeltiji, navodeći da je dogovoreno da Savjet ministara pomogne odlazak na Evropsko i Svjetsko prvenstvo seniorskih muških i ženskih reprezentacija BiH.

“Iskreno zahvaljujem i nadam se da će i ostali imati vremena da posjete Košarkaški savez da predočimo plan i kako bi sve reprezentacije učestvovale na velikim takmičenjima do kraja godine”, rekao je Čolan.