Stiglo pojačanje od “presudnog značaja”: “Orlovi” dobili tri nova selektora

14.04.2021. | 10:47

Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije usvojio predlog o imenovanju novih selektora mlađih reprezentativnih selekcija Srbije.

Brigu o U21 reprezentaciji “orlova” preuzeo je Zvonko Živković. Omladinsku reprezentaciju U19 u budućnosti će voditi Dejan Branković, dok će na kormilu kadeta (U17) biti Radovan Krivokapić.

“Ponovo sam u Fudbalskom savezu poslije jednog dužeg perioda. Ranije sam dva puta vodio našu selekciju do 19 godina, imali smo dosta uspjeha, bili smo dva puta na Evropskom prvenstvu. Očekujem da i ova generacija, ovoga puta starija do 21 godine, napravi dobre rezultate i plasira se na Evropsko prvenstvo”, rekao je Zvonko Živković.

Nekada as Partizana ne skriva da mu je cilj da Srbija iz sadašnje omladinske generacije iznjedri novog Tadića, Matića, Sulejmanija…, igrače koje je upravo Živković selektirao u mlađim kategorijama.

“Da, naravno. Selekcije koje sam vodio, generacija 86. bila je primjera radi na Prvenstvu Evrope treća, a generacija koja je izbacila jako veliki broj reprezentativaca bila je takođe na Evropskom prvenstvu, ali peta. Ja sam jako zadovoljan što je poslije toliko vremena u reprezentaciji i dalje jedan Dušan Tadić koji je predvodnik ove generacije, želim mu naravno da odvede momke na Prvenstvo svijeta. Nadam se da će i ova generacija momaka do 21 godin da iskoristi priliku. Vjerujem da će se u budućnosti neki od njih naći i na spisku selektora Dragana Stojkovića”, izjavio je Živković, kojem će u stručnom štabu asistirati Dževad Prekaziji i Slobodan Marović.

Dejan Branković je sa Srbijom (U17) izborio plasman u elit-rundu kvalifikacija za plasman na Prvenstvo Evrope, a sada je praktično dobio „svoju“ generaciju da pokuša da izbori odlazak na kontinentalno takmičenje.

“I tada i sada smo imali visoke ciljeve, a to je plasman na Evropsko prvenstvo. Naravno, glavni cilj je stvaranje igrača koji će u budućnosti biti A reprezentativci”, kazao je Brnković i dodao: “Grupa u prvom krugu kvalifikacija je slična onoj koju ima mlada selekcija, sa pre svega Francuskom kao rivalom, a tu su i Severna Makedonija i Albanija. Mislim da osim sa Francuzima ne bi smelo da imamo većih problema sa ostale dve selekcije, ali sve respektujemo i poštujemo”.

Radovan Krivokapić “orliće” kadete preuzima nakon funkcije trenera u mlađim kategorijama Crvene zvezde, gdje je individualno radio sa nekim od najvećih talenata Srbije.

“Poznajem dobro naš omladinski fudbal, upućen sam dosta u razvoj mladih igrača, tako da je ovaj poziv Fudbalskog saveza neka kruna moje dosadašnje trenerske karijere, što se tiče omladinskog fudbala”, rekao je Krivokapić.

Pred kadetskom selekcijom je kvalifikacioni turnir za plasman na Prvenstvo Evrope. Rivali su Hrvatska, Bugarska i Lihteštajn, pišu Nezavisne.