Stigli do Pariza: Istorijski uspjeh Južnog Sudana

02.09.2023. | 14:05

Košarkaši Južnog Sudana savladali su Angolu 101:78 u posljednjoj utakmici na Mundobasketu i zahvaljujući tom uspjehu obezbijedili su plasman na OI u Parizu 2024.

Apsolutno najzaslužniji za ovakav epilog meča bio je Karlik Džons koji je postigao 26 poena, upisao 15 asistencija i 7 skokova, zabilježivši indeks korisnosti 40.

Kao što je poznato, na Olimpijskim igrama ima mjesta samo za jednu afričku selekciju, a to je ona ajbolje plasirana sa Svjetskog prvenstva – i to je uspio da ostvari Južni Sudan.

“U igri” za prolaz u Pariz do ovog kola bio je i Egipat koji u ovim trenucima igra sa Novim Zelandom i gubi u posljednjoj četvrtini. Za plasman na Olimpijske Igre Egipćanima ne samo da je potrebna pobjeda, već ubedljiva – od 23 poena razlike.

U konačnom poretku gleda se koš razlika koja je, nakon ubjedljivog trijumfa Južnog Sudana, omogućila ovoj selekciji da bude ispred Egipćana.

Pored Džonsa, koji je apsolutno obilježio utakmicu, u pobedničkim redovima istakli su se oni od kojih se najviše i očekivalo da “povuku” ekipu.

Marial Šajok je donio ekipi 18 poena, Nuni Omot 17, Venijen Gabriel 15, a Majok Deng 10 poena.

To je kvartet koji je, uz Džonsa, ostati upamćen kao najzaslužniji za istorijski uspjeh selekcije ove mlade države (postoji tek od 2011. godine), navodi B92.

 

Oznake: Južni Sudan