Srpski golman tema dana u Španiji! Dmitrović: Kao mlađeg upoređivali su me sa Čilavertom

22.01.2021. | 19:23

Kada golman koji brani u odličnoj formi, a pritom postigne i gol u LaLigi, naravno da će biti jedna od tema u najfudbalskijoj zemlji svijeta – Španiji.

Srpski čuvar mreže iz Eibara Marko Dmitrović je još jednom skrenuo pažnju, sada golom iz penala i to kolegi iz Atletiko Madrida Janu Oblaku, jednom od najboljih na svijetu.

Na kraju to nije bilo dovoljno ni za remi jer je Luis Suares sa dva pogotka preokrenuo, ali… Bez obzira srpski golman je hit na Pirinejima.

“Ovo mi je prvenac, ali samo u seniorskoj konkurenciji. Kao mlađi sam u Subotici izbovodio slobodne udarce i penale. U lokalnom klubu. Bio sam uspješan”, počinje Dmitrović intervju za B92.

A kako je sve počelo?

“To je odluka trenera (Mendilibar prim. aut). Saigrači su promašili posljednja dva ili tri penala, pa mu je prekipjelo i odabrao je mene. Nije to odjednom, već godinu dana mi govori da bi ja trebalo da izvodim penale, koje vježbam poslije treninga. Rekao mi je ‘Ubjedljivo najbolje šutiraš penale’ i sada ću da preuzmem odgovornost”, otkrio je Dmitrović.

“Lijep je osjećaj dati gol iz penala, ali je ostao gorak ukus zbog rezultata”, dodaje bivši čuvar mreže Crvene zvezde.

Svojevremeno su sa “kreča” bili nepogrešivi Hans-Jorg But i legendarni Hose Luis Čilavert.

“Baš su me kao mlađeg upoređivali sa Čilavertom. Naravno, s njim je nemoguće porediti se, kakve je samo evrogolove davao… Nisam ni zamišljao da bih mogao ja da izvodim penale jer smo mi golmani tu da branimo. Ipak, u Španiji se puno radi na posjedu, igri loptom i trener je vodio da mogu”.

Ispred njega bio je Oblak. A Dmitrović je ostao miran i poslao ga u drugu stranu…

“Nisam bio siguran da ću dati, nikada ne možeš, ali sam bio miran. Tokom zagrijvanja sam se pitao kako bi moglo da bude kod penala, ali kada je došao nisam razmišljao. Iznenađujuće sam bio miran. Olakšavajuća okolnost mi je jer znam kako golmani razmišljaju i gdje bi Oblak mogao da se baci. Logično je bilo da bude dijagonala i ja da sam na njegovom mestu isto bih uradio”.

Da se vratimo na utakmicu. Eibar je ostao “kratak” zahvaljući Suaresu koji je izjednačio, pa potom iznudio i pogodio sa “bijele tačke” u 90. minutu i to “Panenkom”. Hrabro, nema šta…

“Poprilično sam bio siguran da će gađati u stranu, još sam gledao gdje je šutirao prethodne penale. Izborio je penal iz situacije koja nije bila opasna, nije imao gde i ‘poklonili’ smo im sve to. Sudija je procijenio da je bio faul, mali je bio kontakt, ali je Luis veliki majstor. ‘Bocnuo’ me je i dokazao da je i dalje svjetska klasa. Svaka mu čast. Ni na kraj pameti mi nije bilo da će to da uradi”.