Srpski as obara sve rekorde! Ovako izgleda raspored Novaka Đokovića do kraja godine

18.03.2021. | 07:29

Teniski stručnjaci počeli su sve glasnije da govore o vierovatnoći koja bi mogla da se ostvari u kratkom vremenu, da Novak Đoković obori sve rekorde.

Za ovo srpski teniser ima godine, fizičku sposobnost i potrebnu igru. Sve ovo, u paketu, stavilo ga je nekoliko brojeva iznad Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Moderna era tenisa stvorila je fenomenalnu veliku trojku koja je u prethodnih godinu i nešto postala “dvojka”, s velikim šansama da se na kraju svede samo na jednog igrača.

Nadal je objavio da neće igrati na turniru u Majamiju, koji počinje 24. marta, već da će da se priprema za sezonu na šljaci koja počinje 11. aprila u Monte Karlu. Španac vuče povredu leđa, zbog koje ne može ni da trenira. Sumnja se da je problem mnogo ozbiljniji i da će Rafa morati da stisne zube ako bude želeo da zaigra u Kneževini.

Federera nećemo gledati još duže. Švajcarac je pokušao u Dohi, ali se vidjelo da to nije bila ni bleda senka osvajača 20 grend slemova. Rodžer je odmah otkazao sve redom, od Dubaija, preko Majamija do Monte Karla, a ostavio je blago odškrinuta vrata da se vrati u maju u Madridu ili Rimu. Naravno, pod uslovom da će da igra Rolan Garos. U protivnom, pripreme za Vimbldon će da počne sredinom juna u Kvinsu.

Đoković? Njega ćemo da gledamo po cijeloj planeti. Najbolji teniser svijeta je osjetio da je 2021. godina u kojoj može da osvoji bukvalno sve što se osvojiti može. Majami, Monte Karlo, Beograd, Madrid, Rim, Rolan Garos…

“Mogućnosti su neograničene. Rekao sam i ostajem pri tome – u nastavku karijere ću više pažnje da posvetim velikim turnirima, grend slemovima pre svih. Polako ulazim u godine i moram da se vodim mudro”, poručio je Novak Đoković. Prvi cilj je svakako broj grend slem trofeja. Dva manje od Federera i Nadala je minus koji može da se nadoknadi već u narednih šest mjeseci. Ako za Pariz kažemo da je i dalje Rafina teritorija, onda su Vimbldon, a pogotovo US Open turniri na kojima mora da piše Novakovo ime. Trenutak nepažnje ga je sprečio da 2020. osvoji Njujork i to je greška koja mu se više nikada neće ponoviti.

Zato sada svaki potez mora da bude pažljivo isplaniran. Iako se očekivalo da Novak ostane u Evropi i da se priprema za šljaku, odlučio je da ipak krene za Majami. Na Floridi je osvojio svoj prvi masters, sada već davne 2007, a sa šest titula dijeli prvo mesto sa Andreom Agasijem. Sada će imati priliku da sruši još jedan rekord.

Ali, Đoković će imati samo desetak dana da se prebaci sa spore na brzu podlogu. Potencijalno finale Majamija se igra 4. aprila, dok Monte Karlo počinje 11. Da ne pričamo kako Novak mora da se iz SAD vrati u Evropu. Međutim, za tenisera koji je polovinu života profesionalac, to ne bi trebalo da predstavlja veći problem. Iz Monaka prvog tenisera svijeta očekuje put za Beograd, na Srbija open, koji počinje 19. aprila. Na Dorćolu je, ponovo, najavljen spektal sa jakom postavom u kojoj će biti Vavrinka, Tim, Monfis… Đokoviću do Rolan Garosa (od 23. maja do 6. juna) ostaje da odigra još dva turnira na šljaci – Madrid (2. maj) i Rim (9. maj).

Praktično, u dva meseca će imati samo nedelju i po bez takmičarskih mečeva, što može da predstavlja napor za 33-godišnjaka iz Beograda.

Drugi dio sezone je zasad misterija. Tačnije, sve zavisi od rezultata na šljaci. Ako Novak pokori sve redom, kao što se i očekuje, i osvoji Pariz, nema sumnje da će nastaviti da igra od turnira do turnira. To znači da bismo mogli da ga vidimo već 13. juna u Štutgartu na travi, mada je malo vjerovatno da dođe u Njemačku, pogotovo ako stigne do finala Rolan Garosa. A onda Kvins, Istborn i Vimbldon, od 26. juna do 11. jula.

A onda slijedi vrhunac sezone i Đokovićeve karijere – Olimpijske igre u Tokiju, od 24. do 30. jula. Novak je osvojio sve i nedostaje mu još samo zlato sa najveće sportske smotre na planeti. Verovatno će još jednu priliku da ima 2024. u Parizu, jer je planirao da igra još četiri ili pet godina, ali Tokio stiže u pravom trenutku, kada je u naponu snage.

U savršenom scenariju Novak bi na US Openu igrao za rekordnu 21. titulu. Prije Njujorka, zagrevao bi se u Torontu i Sinsinatiju. Do kraja 2021. godine bi mogao da igra u Šangaju, Parizu i na finalnom Mastersu koji se više ne igra u Londonu, nego od 2021. u Torinu. To mu je važan turnir jer Federer ima najviše trofeja šest, Novak pet, Nadal nijedan.

Novak Đoković pred sobom ima još jedan rekord koji će pokušati da sruši. Džimi Konors je osvojio ukupno 109 turnira, Rodžer Federer je na 103, a Novak na 82. Previše? Ne kada je Đoković u pitanju, piše Srpskainfo.

Novakov raspored

Majami 24. mart

M. Karlo 11. april

Beograd 19. april

Madrid 2. maj

Rim 9. maj

Rolan Garos 23. maj

Kvins 14. jun

Istborn 21. jun

Vimbldon 28. jun

Olimpijske igre 24. jul

Toronto 9. avgust

Sinsinati 15. avgust

US Open 30. avgust

Šangaj 10. oktobar

Pariz 1. novembar

ATP finale 14. novembar