Srpska teniserka ponovo nominovana: Ana Ivanović “krči put” ka Holu slave

12.10.2023. | 08:04

Ana Ivanović krči put ka Holu slave.

Srpska teniserka je ponovo nominovana za ovo priznanje, a danas je objavljeno da je druga po broju glasova navijača. Ispred nje je Leander Paes, legendarni indijski šampion u dublu, a iza nje Karlos Moja, Anin kolega po tituli na Rolan Garosu, sadašnji trener Rafaela Nadala.

Osim njih troje nominovano je još troje asova iz prošlosti: Danijel Nestor, kanadski specijalista za dubl našeg porijekla, Flavija Peneta, šampionka Ju-Es opena iz Italije, i Kara Blek, specijalista za dubl iz Zimbabvea.

Do sada je završeno samo glasanje navijača, a jasno je da je jedan od razloga zašto je Paes prvi u činjenici da dolazi iz mnogoljudne Indije.

Zahvaljujući fanovima, on će dobiti ekstra tri procenta glasova, Ana dva, a Moja jedan. Tek predstoji glasanje ostalih kategorija, a to su novinari, istoričari tenisa i članovi Hola slave. Bitno je reći da se kandidati ne nadmeću jedni protiv drugih, već moraju da osvoje 75 odsto glasova pomenutih kategorija, ne računajući navijače.

Dakle, svi mogu da budu primljeni, ali i niko. To se dogodilo prošle godine kada su takođe bili nominovani Ana, Moja, Nestor Peneta i Blek. Leaner Paes je novo lice na spisku, a sa prošlogodišnjeg su otpali Huan Karlos Ferero i Liza Rejmond. Prošle godine niko od njih nije bio izabran, tu čast su dobili samo takmičari u invalidskim kolicima, Ester Venger i Rik Drejni.

Prema pravilima, svako može da bude nominovan tri godine za redom. Šampionka Rolan Garosa 2008. iz Beograda, pre 12 mjeseci nije bila izabrana, tako da će imati novu šansu.

Ivanovićeva je bila i prvi reket svijeta 2008, kada je izgubila i finale Australijskog opena od Marije Šarapove. Godinu dana ranije je poražena u borbi za pehare od Žistin Enan u Parizu.