Sreća okrenula leđa: Zvezda se ispromašivala, pobijedila i ispala

17.03.2022. | 21:04

Fudbaleri Crvene zvezde završili su takmičenje u Ligi Evrope u osmini finala, pošto su u dvomeču poraženi od Glazgov Rendžersa, ukupnim rezultatom 4:2.

Zvezda je u revanš utakmici pobijedila škotskog šampiona 2:1 i, uprkos eliminaciji, ostaće joj za utjehu potpuno zasluženi trijumf.

Ekipa Dejana Stankovića je u drugi duel ušla sa zaostatkom od tri gola, ali i velikom nadom da pred svojim navijačima može do podviga.

Crveno-bijeli su pred oko 50.000 ljudi na stadionu “Rajko Mitić” krenuli ofanzivno i na umu imali samo jednu stvar – brzi gol.

Nadali su se navijači domaćih da mogu da se ponove neki veliki preokreti iz prošlosti, a te nade podgrijane su već u 10. minutu, kada je Mirko Ivanić donio prednost Zvezdi.

Iz kornera su kratko odigrali Aleksandar Katai i Gejlor Kanga, Gabonac centrirao u srce kaznenog prostora, gdje je Ivanić prihvatio loptu grudima i poslao je u mrežu.

Crnogorski reprezentativac iskoristio je lošu reakciju protivničkih igrača, prvi put matirao Mekgregora (u četvrtoj utakmici protiv Zvezde) i momentalno se dogodila eksplozija na tribinama.

Dva minuta kasnije na semaforu je vrlo lako moglo da bude 2:0 – Katai je proigrao Ivanića, ovaj šutirao iskosa sa lijeve strane, ali je čuvar mreže Rendžersa nekako reagovao i spriječio potpuni nokaut na samom početku.

Ušlo se u nešto mirniji ritam susreta, Alfredo Morelos je povremeno prijetio odbrani srpskog šampiona, bez većeg uspijeha, da bi u 25. minutu odlični Milan Pavkov propustio veliku priliku. Lopta mu je poslije gužve pala na nogu i imao je 1 na 1 sa Mekgregorom, ali je oklijevao i slabo šutirao.

Izabranici Đovanija van Bronkhorsta nekako su preživjeli, spustili loptu sve do finiša prvog dela igre, kada je škotski golman ponovo izrastao u heroja, ovoga puta zaustavivši izuzetan udarac desnog beka Kristijana Pičinija.

Tim rezultatom otišlo se na odmor, a po povratku na teren, Zvezda je dva puta u jednom minutu ozbiljno priprijetila. Prvo je Kanga zabrinuo rivala oštrim centaršutom iz ugla, da bi se onda Ohi sjajno zagradio i zamalo omogućio Pavkovu lagan pogodak, ali dodavanje nije bilo dobro.

I onda, kako to obično biva u fudbalu kada se propusti veliki broj prilika, uslijedi kazna na suprotnoj strani – i to surova.

Igran je 56. minut kada su momci u plavim dresovima prvi put organizovali pravi kontranapad i kada je prvi put od početka susreta “pukla” odbrana domaćina.

Probio je Kent po lijevoj strani, Pičini nije mogao da ga stigne jer se povrijedio, a onda je lopta završila iza Milana Borjana uz odbitak od Aleksandra Dragovića.

Tada je bilo jasno da je dvomeč riješen, ali se crveno-bijeli nisu predavali i nastavili su da napadaju. Poslije zatišja, uslijedio je desetominutni period sa tri-četiri nevjerovatne prilike za Zvezdu.

Prvo je Ivanić dva puta bio blizu drugog pogotka, onda i sjajan šut Kange, pa odbitak i udarac rezerviste El Fardua Bena – Mekgregor dvaput uspešniji. Na kraju i stopostotna za Milana Gajića (ušao umjesto Pičinija) nakon centaršuta.

Lopta nije htjela u mrežu, a 40-godišnji golman Rendžersa izrastao je u junaka sa, vjerovali ili ne, ukupno 12 odbrana.

Do kraja je Zvezda ipak uspjela da trijumfuje, pošto je Ben realizovao penal u 93. minutu koji je nad Filipom Falkom skrivio Kamara.