Srebrna medalja za Adrianu Vilagoš na EP u atletici

20.08.2022. | 21:58

Na Evropskom prvenstvu u atletici u Njemačkoj, u finalu discipline bacanje koplja, srpska reprezentativka Adriana Vilagoš osvojila je srebrnu medalju fantastičnim rezultatom u šestoj seriji kada je bacila 62.01 metara.

Sa 18 godina i sedam mjeseci Adriana Vilagoš je najmlađa osvajačica medalje u istoriji srpske atletike.

Da se stigne do medalje u žestokoj konkurenciji, bio je potreban hitac preko 60 metara. U petoj seriji srpska atletičarka je ostvarila rezultat 60.32 metara i za centimetar pretekla Čehinju Špotakovu na trećoj poziciji koja je uzvratila u narednoj sa 60.68. Rasplet je uslijedio u posljednjoj seriji i još boljim rezultatom Srpkinje.
Bilo je ovo prvo takmičenje srpske atletičarke u seniorskoj konkurenciji, i kako je vrijeme odmicalo, ostvarivala je sve bolje rezultate u finalnoj borbi u Minhenu. U prvom pokušaju bacila je skromnih 51.15 metara, u narednoj 55.14 što je bilo dovoljno za 6. mjesto, da bi se u narednoj seriji sa 59.64 metara probila se na četvrtu poziciju.

Grkinja Cengo je povela trku za zlatnu medalju fantastičnim rezultatom 65,81 u drugoj seriji i već tada osigurala prvo mjesto. Mađarica Rijeka Silađi je držala drugu poziciju hicem od 60.57 m, na trećem mjestu bila je Čehinja Spotakova.

U petom pokušaju Vilagoš je zablistala i ostvarila nevjerovatan uspjeh, nakon titule svjetskog i evropskog prvaka u juniorskoj konkurenciji, stigla je do medalje i u seniorskoj. U posljednje dvije serije nadvisila je daleko iskusniju Špotakovu kojoj je na kraju pripala bronza.