Srbin želi u Formulu 1: Moj san je da naslijedi Hamiltona u Ferariju

21.02.2024. | 14:05

Moj san je da postanem prvi Srbin u Formuli 1 i naslijedim mog idola Luisa Hamiltona u Ferariju, rekao je mladi 14-godišnji srpski automobilista Andrija Kostić.

Kostić je postao član čuvene holandske ekipe “Van Amersfut Rejsing” i naredne sezone će se takmičiti u šampionatu Italije Formule 4, jednom od najjačih svjetskih šampionata za mlade vozače i niže kategorija trka formula.

Rođen je u Beogradu 15. marta 2009. godine, počeo je da se takmiči u trkama kartinga 18. februara 2022. i tek je navršio pune dve godine od kada je krenuo u trkačku avanturu.

“Divna ekipa, jedna od dve najbolje u šampionatu i zaista mslim da ću imati bolid da se na svakoj trci borim za pobedu. Na dosadašnjim testiranjima uvek sam bio među pet najboljih. Svi voze već po 10 godina, a ja sam sam sa samo dve godine isksutva stigao na njihov nivo i pobeđujem. Voziću sa svetskim šampionima iz kartinga, ali i budućim šampionima drugih kategorija. Nadam se da ću dostići moj san da vozim Formulu jedan”, istakao je Kostić na konferenciji za medije u Beogradu i posebno se zahvalio Osnovnoj školi “Ruđer Bošković”, gdje pohađa osmi razred i razrednoj nastavnici za razumijevanje i pravdanje izostanaka.

Za ekipu “Van Amersfoort Racing” svojevremeno su vozili trostruki šampion svijeta Formule 1 Maks Ferštapen, vozač Ferarija Šarl Lekler, kao i Mik, sin Mihaela Šumahera.

“Hamilton je moj idol, verujem da  mogu da ostvarim svoje snove. Treći sam Srbin u takmičenjima Formule, najmlađi u F4. Mnogo mi pomaže Miloš Pavlović, on je moj menadžer i ima iskustvo iz Formule (treći je Filip Jenić, prim.aut)”.

Kostića ove sezone očekuje 16 trkačkih vikenda, ukupno 48 trka, u dva takmičenja – šampionatu Italije i Evrope.

“Prvo idem u Barselonu na testove, i ranije sam tamo bio dobar, ostvarivao najbolje rezultate, a najizazovnija je staza Muđelo u Italiji. Imaću neverovatnu konkurenciju, ali verujem u sebe, ovo je moja najvažnija sezona i verujem da će mi to što sam najmlađi u istoriji F4 dati veću pažnju i “gas” da se još više borim. Ponosan sam što sam Srbin, što mogu da predstavljam svoju državu, da pokažemo da iz jedne male zemlje imamo velike sportiste poput Novaka Đokovića i drugih. Nadam se da ću i ja krenuti njihovim stopama”, poručio je Kostić.

Sezona šampionata Italije Formule 4, počinje za vikend 4. i 5. maja, trkama u Mizanu. Ukupno će biti održano sedam trkačkih vikenda, sa po tri trke tokom vikenda, za sveukupno 21 trku.

Šampionat Evrope počinje tokom vikenda 24. i 25. avgusta u Muđelu, a posljednja od devet trka zakazana je za 5. i 6. oktobar u Monci.

Oznake: Ferari, Formula 1, Srbin