Srbin “mete” konkurenciju! Još jedno veliko priznanje za Novaka Đokovića

01.12.2023. | 18:15

Po završetku teniske sezone, kao po pravilu, Eurosport je dodijelio nagrade za najbolje tenisere u različitim konkurencijama. Novak Đoković je dobio najvrijedniju nagradu.

Srpski teniser Novak Đoković je godinu završio sa tri grend slem titule i kao svjetski broj 1, ali nije osvojio Dejvis kup pošto je Srbija izgubila u polufinalu od Italije koja je na kraju osvojila trofej. Ipak, je sasvim zasluženo proglašen za najboljeg u 2023.

Karlos Alkaras je bio jedini igrač koji je pobijedio Đokovića na grend slemu 2023.

Skok Janika Sinera u kasnom dijelu sezone bio je impresivan i on bi mogao da bude u kombinaciji za ovu nagradu ako uspije da nastavi svoju formu do 2024. Alkaras je imao fantastičnu prvu polovinu godine, trijumfovao je u Indijan Velsu i Madridu, a onda je ostao neporažen na travi i osvojio Kvins i Vimbldon.

Ipak, nije mogao da održi taj nivo i, prema riječima ruskog tenisera Danila Medvedeva, završio je sezonu izgledajući „malo sporije“ i bez toliko samopouzdanja, piše Sportal.

Đokovićev nivo samopouzdanja je možda bio malo narušen nakon poraza od Alkarasa u finalu Vimbldona, ali je on odlučno odgovorio pobjedom u narednih 19 mečeva zaredom. Tri grend slem titule, još jedan broj 1 na kraju godine i sedma pobjeda u ATP finalu, donijela je ovo prestižno priznanje Novaku.

Za najbolji dubl tim u sezoni proglašeni su Ostin Krajiček i Ivan Dodik, dok je za najbolji meč u sezoni proglašen duel Novaka Đokovića i Karlosa Alkarasa u Sinsinatija. Za najbolji “šta ako” momenat proglašen je Karlos Alkaras na Rolan Garosu, dok je Feliks Ože-Alijasim proglašen za najveće iznenađenje u sezoni.

Najbolji “kambek” u sezoni izveo je Aleksandar Zverev, za najboljeg mladog tenisera proglašen je Karlos Alkaras, dok se najviše u protekloj godini probio Ben Šelton.