Srbija za čast, Češka za istoriju

“Orlovi” danas u 14 časova u Pekingu igraju posljednji duel na šampionatu svijeta. Srbija će u meču za peto mjesto na Svjetskom prvenstvu igrati protiv jednog od najvećih iznenađenja turnira, selekcijom Češke.

Ekipa Aleksandra Đorđevića, nakon poraza od Argentine u četvrtfinalu, povratila je poljuljano samopuzdanje i odigrala fantastičan meč i savladala tim SAD (94:89).

Srbija je postala tek treća zemlja koja je u posljednjih 13 godina savladala Ameriku u zvaničnim utakmicama, i što je najbitnije ponovo je igrala kao tim.

Na rezultatskom planu, nama pobjeda protiv Čeha ne znači previše. Plasman na Olimpijske igre u Kini nećemo ostvariti. Našim košarkašima ostaje da skupe snagu i koncentraciju za još 40 minuta i pobjedom se oproste od Svjetskog prvenstva.

Selektor Đorđević istakao je da pristup meču protiv Češke treba da bude isti kao i protiv selekcije SAD.

“Jedna utakmica koju treba završiti na pravi način, na onaj na koji smo to učinili protiv Amerike, a tu utakmicu smo odigrali fantastično, skoncentrisano, vodili smo 40 minuta. Tako treba da uđemo i u meč protiv Češke, da završimo turnir na dostojanstven način, kako pristaje pravim, ozbiljnim profesionalcima. Došli smo ovdje, naravno da su misli i dalje na toj utakmici čevrtfinala i to će da ostane, to je tako… Međutim, treba se samo skoncentrisati na košarkaške stvari i iz toga tražiti dobar završetak takmičenja”, rekao je Đorđević.

O posljednjem rivalu selektor ima samo pozitivne riječi.

“Česi su ekipa koja se jako digla. Bez obzira na to što nema Veselog, u Balvinu, na poziciji pet, našli su stub odbrane, a i napada, uz Satoranskog koji je apsolutni lider i koji je odigrao fantastično prvenstvo… Oni su jedno od iznenađenja ovog Svjetskog prvenstva, zajedno sa Poljskom, jer su ušli među prvih osam i tako napravili sjajan rezultat. Sve čestitke, imaju još staru gardu kao što su Auda i Pamprla, ali i neke nove momke koji su se pojavili i igraju dobru, rasterećenu košarku”, poručio je Đorđević.

Sa druge strane, Česi su utakmicu za peto mjesto protiv Srbije proglasili istorijskom, jer im se pruža prilika da poprave najbolji plasman u istoriji – šesto mjesto osvojeno na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani 1970. godine.

Čehoslovačka je 1970. godine osvojila šesto mjesto na Svjetskom prvenstvu. U tom timu igrali su velikani čehoslovačke košarke poput Jiržija Zideka, Jiržija Ružičke i Jiržija Zedničeka.

„Prva violina” Čeha Tomaš Satoranski izjavio je da je pred početak prvenstva u nekoliko navrata istakao Srbiju kao glavnog favorita za osvajanje turnira u Kini, ali da će njegov tim dati sve od sebe da napravi iznenađenje.

Selektor Rohan Ginzburg smatra da je Srbija, bar na papiru, mnogo bolji tim, kao i da je očekivao srpski tim u borbi za zlatnu medalju.

O novom prvaku svijeta u košarci odlučiće u nedjelju Španija i Argentina

 

Izvor:(RTS)Ostavite komentar: