Srbija uspješno u odbranu titule: Turska savladana u Ljubljani

15.06.2023. | 16:50

Dosta muke, dosta neugodnih trenutaka, ali uspjela je Srbija pobjedom da otvori svoje učešće na Evropskom prvenstvu za košarkašice, gdje su Marinine lavice slavile protiv Turske sa 71:63, čime su i započeli svoj put ka odbrani zlata.

Imala je peh Srbija pred sam početak meča, pošto je ostala bez Kristine Crvendakić jedne od najboljih košarkašica u našim redovima, koja je zbog smrtnog slučaja propustila ovaj duel, ali će biti spremna za nastavak turnira.

Turska je dobro počela meč, napravila je serije poena i imala je vođstvo tokom većeg dijela prve dionice. Međutim, Srbija je pokazala zašto je aktuelni prvak Evrope i serijom od 5:0 se kompletno vratila u meč, a potom i preokrenula. Okrenule su Srpkinje rezultat, kada je Turska pogodila trojku u posljednjoj sekundi trojku kojom je otišla u prednost.

Nije to poljuljalo Srbiju, koja je krenula još bolje u drugoj deonici. Sada su bile odvažne i sigurne košarkašice Srbije, koje su počele sada u serijama da poentiraju. Pred kraj poluvremena su otišle na čak šest poena prednosti – 36:30, što je bila i prva osjetnija prednost za naše djevojke, prenosi Telegraf.

U istom nagonu su Srpkinje nastavile i drugo poluvrijeme, Saša Čađo je trojkom otvorila ovaj dio igre, kada je Turska uspjela da izjednači. Odmah je uslijedila nova serija Srbije od 6:0, ali je prednost ovoga puta rasla i do osam poena. Na kraju je Turska smanjima na 58:52 i to je bio rezultat kojim se ušlo u posljednjih 10 minuta.

Nekako je Turska uspjela da se probudi u posljednjih 10 minuta, zaprijetile su Srbiji opasno, prepolovile prednost u potpunosti i u nekoliko navrata su pretili da se spuste na samo dva poena. To im nije pošlo za rukom, a Srbija je kaznila to i došla do pobjede, prve na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu.

Najbolja u našim redovima bila je Ivon Anderson sa 17 poena, a dvocifrene su bile i Jovana Nogić sa 11 poena, kao i Maša Janković sa 10. Kod Turkinja su se najviše istakle Tijara NekKuan sa 12 poena, a po 10 su dodali Alperi Onar i Sevgi Uzun.

Oznake: Košarka, Srbja, Turska