Srbija u tri polufinala! Dan iz snova za srpski sport na Olimpijskim igrama u Tokiju

04.08.2021. | 15:35

Košarkašice, odbojkašice i vaterpolisti Srbije imali su dan iz snova u Tokiju.

Sve tri selekcije Srbije izborile su plasman u polufinale Olimpijskih igara i tako došle nadomak osvajanja medalja.

Prvo su na scenu stupile košarkašice Srbije, koje su još jednom pokazale da imaju srce šampiona pošto su nakon teške borbe i preokreta savladale Kinu u četvrtfinalu olimpijskog turnira. Na putu za veliko finale u petak ujutru stajaće im nedodirljiva selekcija SAD.

Pulenke Marine Maljković plasman u polufinale osigurale su nakon pobjede nad Kinom 77:70. Imale su Kineskinje +9 (58:49) uoči posljednjih 10 minuta.

No, prvakinje Evrope nisu klonule duhom, već su na startu četvrte četvrtine napravile seriju od 11:0. Odgovornost je u tim trenucima preuzela Ana Dabović, a kasnije joj se pridružila Sonja Vasić.

Upravo su njih dvije uz najefikasniju Jelenu Bruks bile najzaslužnije za veliki trijumf Srpkinja, koje su bile jako koncentrisane i smirene u finišu meča. Bruksova je na kraju susret završila sa 18 poena, Vasićeva je imala dabl-dabl od 16 poena i 10 skokova, dok je Dabovićeva dodala 13, a posebno je bila važna trojka u trećem periodu pri isteku vremena.

“Jelena nas je vukla tri četvrtine. Kad smo videli da su napravili taktičku korekciju, Ana i ja smo videle da imamo prostora. Najbitnije je da smo pobedile. Dokazale smo da igramo ovo srcem. Ispunile smo cilj. Ušle smo u borbu za medalju. Niko nije verovao u ovo, opet su nas svi otpisali. Da probamo nemoguće, dosad smo samo nemoguće uspevale da napravimo”, poručila je Sonja Vasić.

Srbiju već u petak ujutru (6.40) čeka polufinale i najteži mogući rival – Sjedinjene Američke Države. Moćne Amerikanke u četvrtfinalu su deklasirale Australiju 79:55 i tako nastavile pohod ka novom zlatu.

Ženski “drim tim” je na Olimpijskim igrama bez poraza još od 1992. godine, što još jednom govori da je pred srpskim košarkašicama najveći izazov, ali i prilika da se sruši najveća košarkaška velesila. Treba dodati da je plasman u polufinale izborila i reprezentacija Japana, koja je šokirala Belgiju 86:85. Polufinalni dueli na programu su u petak.

Nakon košarkašica, isti podvig napravile su i odbojkašice. Izabranice Zorana Terzića su u četvrtfinalu zgromile Italiju sa 3:0 (25:21, 21:14, 25:21). Bilo je to gotovo pa savršeno izdanje srpskih gracija, koje su dominirale od početka do kraja.

Blistala je nevjerovatna Tijana Bošković, koja je na perfektan način koristila milimetarski precizne lopte Maje Ognjenović. Najbolja odbojkašica svijeta meč je završila sa 22 osvojena poena. Kao i košarkašice, srpske odbojkašice će u polufinalu snage odmjeriti sa selekcijom SAD, koja je deklasirala Dominikansku Republiku 3:0. Veliki okršaj Srbije i Amerikanki na programu je u petak od šest sati ujutru. Vrijedi istaći da smo u četvrtfinalu vidjeli i jednu senzaciju, koju je priredila Južna Koreja, koja je 3:2 pobijedila favorizovanu Tursku.

Savršen srpski dan upotpunili su vaterpolisti. Oni su, baš kao i odbojkašice, bili noćna mora Italijanima. U bazenu je viđena nevjerovatna dominacija “delfina” za veliku pobjedu 10:6. Četa Dejana Savića od početka do kraja je kontrolisala rezultat i igru, posebno je bila impresivna igra u odbrani na čelu s Branislavom Mitrovićem, koji je spustio “roletnu” Italijanima, imao 75 odsto uspješnosti i zaustavio 15 od 21 udarca.

Srbija u polufinalu, koje je takođe u petak, igra protiv Španije, koja je plasman među četiri najbolje selekcije izborila trijumfom protiv SAD (12:8). Biće ovo lijepa prilika da se srpski vaterpolisti revanširaju Špancima za poraz u grupnoj fazi takmičenja. U preosotala dva četvrtfinala Grčka je bila ubjedljiva protiv Crne Gore (10:4), dok je Mađarska slavila protiv Hrvatske, pišu Nezavisne.

Oznake: Srbija, Tokijo