Srbija srušila Britance i obezbjedila kartu za Mundobasket

27.02.2023. | 22:03

Košarkaška reprezentacija Srbije obezbjedila je plasman na Svjetsko prvenstvo, pošto je u posljednjem kolu kvalifikacija pobedila Veliku Britaniju.

“Orlovi” su slavili u Beogradu 101:83 (28:20, 18:21, 28:19, 27:23) i tako postali 12. evropska selekcija, koja će se na takmičenju u Indoneziji, Filipinima i Japanu, boriti za naslov prvaka svijeta.

Iako je prije tri dana propuštena prilika da se overi plasman na Mundobasket nekon tesnog poraza od Grčke u Atini, ta činjenica nije pokolebala izabranike Svetislava Pešića večeras. U ključnim trenucima u drugom poluvremenu, odigrali su mirno i strpljivo, i na krilima sjajne podrške navijača u dvorani “Aleksandar Nikolić” opravdali ulogu favorita, protiv jako nadahnutog rivala.

Srbija je tako kao trećeplasirana ekipa Grupe I, obezbedila učešće na smotri najboljih svetskih reprezentacija. Postojala je opcija da se tamo nađu i u slučaju eventualne pobede Turske nad Belgijom. Međutim, vicešampion planete iz 2014. godine sam je odlučio o svojoj sudbini i u periodu od 25. avgusta do 10. septembra, boriće se za prvo svetsko zlato, otkako je Srbija postala samostalna država.