Srbija pobijedila Australiju i izborila svoje mjesto među svjetskom elitom

12.02.2022. | 23:03

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije pobijedila je Australiju rezultatom 78:71 u drugom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Svjetsko prvenstvo za košarkašice se igra u septembru 2022. godine u Australiji, a Srbija je izborila svoje mjesto među svjetskom elitom.

Domaćin Australija i svjetski šampion Sjedinjene Američke Države dobile su konkurenciju u šampionu Evrope, reprezentaciji Srbije.

Srbija je utakmicu počela poenima kapitena, Tine Krajišnik, ali su Australijanke preko Stef Talbot uspješno držale priključak.

Odlijepila se Srbija malo, poenima Aleksandre Crvendakić na semaforu je stajalo prvo 12:8, pa onda i 16:12 u korist Srbije, pa je uslijedila Serija Australije za vođstvo 20:18.

Srbija nije željela da ode u svlačionicu sa zaostatkom, pa pravi seriju 6:0 za 24:20, ali Lana Smit pogađa za 2 odmah na početku drugog kvartala, da bi Bek Alen trojkom vratila vođstvo Australiji.

Ivon Anderson izvlači tri slobodna bacanja, koristi dva i donosi novo izjednačenje, 28:28, da bi uslijedila serija Australije 7:0 i tajm-aut koji je morala da pozove Marina Maljković.

Tempo igre je bio izuzetno visok, Australija je djelovala dosta bolje i onda na 2 minuta prije kraja druge četvrtine Stef Talbot dobija isključujuću grešku.

Ona je laktom udarila Jovanu Nogić u lice nakon njene lične greške, što su sudije okarakterisale kao nekošarkaški potez, onaj koji ima namjeru da povrijedi protivnike i jedna od najboljih igračica Australije uz zvižduke odlazi u svlačionicu.

Srbija se malo vratila u meč, ali je opet na poluvremenu imala zaostatak 38:40, ali to za izabranice Marine Maljković nije bila prevelika prepreka, ispostaviće se.

Već na startu trećeg perioda se vidjelo da će ovo biti izuzetno napeta utakmica, a Ivon Anderson se nije štedjela nijednog momenta, a trojkaški post je prekinula Aleksandra Crvendakić, ubacivši drugu trojku Srbije za 49:49.

Nagoviješteno je da ćemo gledati dramu, pogotovo kada smo nakon 30 minuta košarke imali rezultat 53:53, pa je bilo jasno da će u četvrtoj dionici biti donijeta konačna odluka.

Australija je opet uspjela da stigne do prednosti od dva poseda, ali onda na scenu stupa Ivon Anderson, prvo odbranom pa onda i važnim poenima, kapiten Tina Krajišnik i Maja Škorić su bile tu kada je jaka odbrana i koš iz igre bilo neophodno Srbiji.

Ipak, kao momenat kojim je Srbija stekla momentum možemo izdvojiti trojku Saše Čađo za 68:62 na nekih 2 minuta prije kraja. Australija se nije predavala, ali nije uspjela da slomi duh Srbije.

Srbija pobjedom 78:71 odlazi na Svjetsko prvenstvo, a fantastična Ivon Anderson meč je završila sa 30 poena, 12 je imala Crvendakić, 11 Krajišnik, a 9 Saša Čađo.

U ekipi Australije, 18 poena je postigla Samanta Vitkomb, a 15 poena je bio učinak Bek Alen.