Srbija nakon produžetka srušila Grčku i napravila korak ka SP

25.08.2022. | 22:28

Košarkaška reprezentacija Srbije u sedmom kolu kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo 2023. poslije produžetka pobijedila je selekciju Grčke 100:94 i ostala u borbi za odlazak na Mundobasket.

Košarkaška reprezentacija Srbije pobijedila je Grčku poslije produžetka, u veoma važnoj utakmici na početku finalne faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine.

Rezultat je bio 100:94 (31:25, 20:19, 19:19, 17:24, 13:7).

Srbija je ostvarila bitnu pobjedu u borbi za plasman na Mundobasket. Ona joj je bila neophodna da bi ostala u igri.

Ne manje važna biće i sljedeća utakmica, koju će srpski košarkaši igrati u nedjelju protiv Turske u Istanbulu.

Utakmica Srbije i Grčke predstavljala je i “sudar titana”, odnosno duel dvojice košarkaša koji su u prethodne četiri sezone bili najbolji igrači NBA lige – Nikole Jokića i Janisa Adetokumba.

Problem za srpski nacionalni tim može da predstavlja povreda Vasilija Micića. Plejmejkeru je tokom druge dionice stradao skočni zglob, zbog čega je otišao u svlačionicu i više se nije vraćao na teren.

Početak utakmice u potpunosti je pripao plejmejkeru srpskog nacionalnog tima Vasiliju Miciću, koji je postigao prvih devet poena za svoj tim.

Uz to, Micić nije imao promašaj, a upisao je i tri asistencije.
Grčku su u trenucima dominacije Micića na njihovoj polovini, u “životu” držala braća Adetokumbo, Janis i Kostas, sa nekoliko zakucavanja.

Pored Micića, raspoložen je bio i Vanja Marinković na startu susreta. On je dodao sedam poena u prvoj četvrtini, uz samo jedan promašaj.

Krajem prve dionice odlično je zaigrao i Nikola Milutinov, koji je dodao šest poena, ali srpski nacionalni tim nije uspio da se odlijepi, pošto su raspoloženi bili i gostujući košarkaši, prije svih Janis Adetokumbo.

Srbija je uspjela da prvu četvrtinu završi sa plus pet, zahvaljujući šutu za tri poena koji je pogodio Ognjen Jaramaz.

Srbija je u drugu dionicu ušla sa plus 6, a potom je krenula “jako”. Izabranici Svetislava Pešića stekli su devet poena prednosti (37:28), ali su onda stali.

Grci su napravili seriju 14:3 sredinom druge četvrtine i preokrenuli rezultat u svoju korist (42:39.

Dominirao je u tim trenucima Janis Adetokumbo, za koga srpski igrači nisu imali rješenje.

Nešto više od tri minuta pred poluvreme, zanijemjela je cijela hala. Vasilije Micić je povrijedio zglob, zbog čega je morao da napusti teren, i uz pomoć članova stručnog štaba otišao je u svlačionicu.
Kapiten Vladimir Lučić je tada preuzeo stvari u svoje ruke. Srbija je zahvaljujući njemu i Nikoli Jokiću brzo nadoknadila ispuštenu prednost, i napravila Seriju 11:0, kojom je vratila osjetnu prednost.

Srpski košarkaši ipak nisu bili potpuno koncentrisani na kraju, Janis je promašio dva bacanja, ali je lopta nakon toga ipak došla do njega, pa je snažnim zakucavanjem ostavio svoj tim u igri. Na poluvremenu je 51:44 za domaćina.

Ponovo su srpski košarkaši odlično počeli dionicu. Nikola Jokić je pokazivao zašto je MVP NBA lige i poslije tri minuta donio je Srbiji plus 10, tada maksimalnu prednost.

Ali, kao po navici, košarkaši Srbije u stada stali. Grčka je napravila seriju 8:1 i ponovo se rezultatski vratila u utakmicu.

Velika borba je tada viđena u Areni. Srpski košarkaši održavali su prednost, ali se Grci nisu predavali. Nikola Milutinov se isticao u tim trenucima, prvo blokadom Dorsija, da bi potom u narednom napadu iznudio “floping” Tanasisa Adetokumba.

Dugo je Srbija imala plus osam, a onda je 30 sekundi prije kraja treće četvrtine Kostas Papanikolau pogodio trojku.

Zahvaljujući ukradenoj lopti Srbija je imala posljednji napad. Nakon pokušaja Kalinića lopta je nekako došla do Milutinova, koji je izbacio i nestvarno pogodio u posljednjoj sekundi za plus sedam.

“Tvrdo” je bilo na početko posljednje četvrtine. Srbija je dugo čuvala prednost, koja je iznosila između pet i osam poena prednosti, a onda je trojkom Lučića otišla na plus devet.

Imali su srpski košarkaši priliku da uvećaju prednost više puta. Ognjen Dobrić je jednom imao otvoren šut za tri i plus 10, ali nije uspio da pogodi koš.

Nije išlo Janisa Adetokumba u šutu za tri poena, ali nije ni Dobrića, koji je promašio i drugu otvorenu trojku. Grčka je to kaznila sa dva brza napada i smanjila na minus tri (79:76).

Nikola Jokić je sa linije penala vratio Srbiju na plus pet, a potom je Jaramaz fantastično pogodio od tablu za novih osam poena prednosti, poslije čega je domaći tim došao u dobru poziciju nešto više od dva minuta prije kraja.

Nadu Grčkoj vratio je Nik Kalates trojkom, ali je uslijedio MVP potez Nikole Jokića, koji je vratio dalekometnu trojku.

Radost nije potrajala pošto je Tanasis Adetokumbo odmah pogodio novu trojku. Jokić je nakon toga zaradio dva slobodna bacanja, ali je promašio oba.

Adetokumbo je pogodio polaganje. Srbija je nakon toga imala napad, potom i novi da riješi utakmicu, ali ga nije realizovala. Grci su to iskoristili i trojkom Dorsija došli do izjednačenja 11 sekundi prije kraja.

Srbija nije uspjela da odigra dobar napad za pobjedu, pa je Jaramaz iz teške pozicije promašio šut.

Uslijedio je produžetak i dobar start Srbije u njemu. Domaći igrači su dolazili do poena i stekli četiri poena prednosti, dok su gosti potpuno stali u napadu.

Minijatura Nikole Jokića donijela je Srbiji plus šest. Adetokumbo je promašo jedno bacanje, a onda su srpski igrači propustili šansu da dođu do veće prednosti.

Tanasis Adetokumbo je s druge strane gazio liniju, ali je onda i ukrao loptu, pa je Janis doveo Grčku do minus tri.

Nikola Kalinić je izgubio loptu, ali je Jokić izbio protivničkom košarkašu i donio novi napad Srbiji. Sam ga je i iskoristio. Potom je Janis promašio trojku, pa je Srbija u posljednji minut ušla sa plus pet i napadom.

Grci su imali napad, ali je Lučić fantastično izblokirao Dorsija, nakon čega je reprezentativac Grčke napravio faul. Uslijedila je penal-završnica, Jokić nije uspio da iskoristi dva bacanja, ali je Srbija bila dovoljno koncentrisana da susret završi u svoju korist i ostvari veoma važnu pobjedu.