Srbija na krovu svijeta! Ubjedljivo savladan Brazil u finalu Svjetskog prvenstva

15.10.2022. | 21:35

Odbojkašice Srbije odbranile su titulu prvaka svijeta pobjedom u finalu Svjetskog prvenstva u Holandiji nad Brazilom rezultatom 3:0 (26:24, 25:22, 25:).

Izabranice Danijelea Santarelija tako su ponovile uspjeh iz Japana od prije četiri godine kada su, predvođene Zoranom Terzićem, takođe se popele na krov planete.

Srbija je bez poraza završila turnir u Poljskoj i Holandiji, a silu je demonstrirala i u velikom finalu gdje je u potpunosti nadigrala selekciju Brazila.

Istina je da je u većem dijelu susreta dosta problematičan bio prijem Srbije, kao i servisi gdje smo puno griješili, ali je “iks-faktor” u ovom finalu bio blok!

Sve srpske odbojkašice su zaista izvanredno blokirale, a prednjačila je Jovana Stevanović, koja je uz Tijanu Bošković, bila najbolja igračica susreta.

Svjetsku titulu osvojile su: Aleksić, Bjelica, Bošković, Buša, Drča, Jegdić, Lazović, Lozo, Mihajlović, Milenković, Mirković, Popović, Pušić, Stevanović, sa selektorom Santarelijem.

Brazil je bolje otvorio meč i imao blagu prednost, koja je potrajala do nekih 10:10, a onda je Srbija preuzela inicijativu, mada smo u završnici prvog seta ušli u neizvjestan finiš.

Srbija je imala dvije set-lopte, nije ih iskoristila, ali jeste treću greškom Brazilki za vođstvo i olakšanje kod svih srpskih igračica, ali i nas navijača.

Drugi set je počeo identično kao prvi, s tim da je vođstvo Brazila potrajalo nešto duže. Čak je od 13:13 uslijedila serija 3:0 i vođstvo Brazila 16:13, te je uslijedio tajm-aut Danijelea Santarelija.

Od tog momenta, na servis dolazi Jovana Stevanović i kreće serija Srbije od 7:0, kojom se činilo da je riješen drugi set, ali nije bilo tako.

Brazil se vratio do 22:22, pa smo ponovo imali dramu, ali da tako ne bude pobrinule su se srpske odbojkašice, vezale su nova tri poena i povele sa velikih 2:0 u setovima.

Kažu da je “2:0 najopasniji rezultat”, ali ne i kada su srpske odbojkašice u pitanju. Dva neizvjesna seta samo su dala još veću snagu braniocu titule i Brazil je uskoro bio razbijen u paramparčad.

Srbija je u trećem setu imala 11:7, pa 15:8, onda 17:10 i povratka za Brazil više nije bilo.