Srbija kući nosi srebro: Njemačka je šampion svijeta VIDEO

10.09.2023. | 16:49

Njemačka je novi šampion svijeta! Po prvi put u svojoj istoriji košarkarkaška reprezentacija Njemačke osvojila je Mundobasket, pobjedivši u finalu odličnu Srbiju.

Na semaforu je na kraju bilo 83:77.

Srbija je dobro otvorila utakmicu, ali je već u prvim minutama doživjela veliki hendikep kada se prilikom prodora povrijedio Ognjen Dobrić, koji je izrvrnuo zglob nakon što je protivniku stao na nogu. Dobrić je nakon toga napustio parket i nije bio u stanju da se vrati u meč.

Prvo poluvrijeme je završeno egalom 47:47.

U nastavku se igralo dosta tvrdo, Srbija je popustila u napadu, što je Njemačka iskoristila da se odlijepi. Treću dionicu dobili su rezultatom 22:10, što se ispostavilo kao odlučujuće.

Srbija je minut i po prije kraja uhvatila priključak i smanjila na minus tri (78:75). Seriju od 6:0 tajm autom je prekinuo selektor Gordon Herbert. Njemačka je krenula u napad, ali je Bogdanović ukrao loptu. Odigran je miran napad na Gudurića, koji je promašio šut za izjednačenje. Ušlo se u penal završnicu i u kojoj su Nijemci imali mirniju ruku.

Junak meča je bio je Denis Šruder koji je postigao 23 poena.

Podsjetimo Srbija, pod tim imenom, nikada ranije nije osvajala Mundobasket. SFRJ je titulu prvaka svijaeta osvojila triput (1970, 1978. i 1990. godine), a SR Jugoslavija dvaput – 1998. godine u Atini i četiri godine kasnije u Indijanapolisu.

“Orlovi” su dosad osvojili četiri srebrne medalje. Dvije na Evrobasketu (2009. i 2017), jednu na Mundobasketu (2014) i jednu na Olimpijskim igrama (2016).

Ovo je bio šesti duel Srbije i Njemačke na velikim takmičenjima. Njemačka je dosada bila uspješnija i u prethodnih pet duela slavila je tri puta, prenosi UNA.

Prethodno je u “MOA areni” u Manili odigrana i utakmica za treće mjesto, a u uzbudljivoj utakmici Kanada je pobijedila selekciju SAD i po prvi put u istoriji došla do medalje na Svjetskom prvenstvu.