Srbija ima dva predstavnika: Partizan definitivno u Evroligi!

16.06.2022. | 13:35

Košarkaški klub Partizan, zajedno sa Valensijom, i zvanično je dobio “specijalnu pozivnicu” i u sezoni 2022/23. učestvovaće u Evroligi, potvrđeno je u četvrtak na sastanku Borda elitnog takmičenja. Ekipa iz Humske će se u najjače evropsko klupsko takmičenje vraća poslije osam sezona.

Crno-bijeli i španski predstavnik jedini su aplicirali za „vajld kard“ i klubovi suvlasnici takmičenja, ukupno njih 11 (Real Madrid, Barselona, Baskonija, Anadolu Efes, Fenerbahče, Olimpijakos, Panatinaikos, Olimpija Milano, Makabi, Žalgiris i CSKA), glasanjem su odlučili da prihvate predlog borda Evrolige i Partizanu i Valensiji otvore vrata u društvo najboljih.

Prije nego što sudbina pomenutih klubova došla na dnevni red, suvlasnici takmičenja su većinom glasova odlučili da ruski predstavnici CSKA i Zenit iz Sankt Peterburga budu isključeni iz takmičenja.

Dakle, poznato je svih 18 učesnika elitnog klupskog takmičenja za sezonu 2022/23. – deset sa suvlasničkim udelom (Real Madrid, Barselona, Baskonija, Anadolu Efes, Fenerbahče, Olimpijakos, Olimpija Milano, Panatinaikos, Makabi i Žalgiris), tri sa dugogodišnjom licenom (Bajern, Alba i Asvel), osvajač Evrokupa Virtus iz Bolonja, prošlogodišnji osvajač pomenutog takmičenja Monako koji je plasmanom u plej-of zadržao mesto u Evroligi, Crvena zvezda kao šampion ABA lige (takođe sa vajld kardom), Partizan i Valensija.

Beograd je dva Evroligaša imao i u sezoni 2013/14, prenosi Sportklub.