Srbija bolja od Izraela: Jokić i Micić dirigovali igrom

06.09.2022. | 22:59

Košarkaška reprezentacija Srbije je ostvarila i četvrtu pobjedu na Evropskom prvenstvu savladavši Izrael rezultatom 89:78.

Srpski tim nije ponovio briljantnu partiju kao protiv Finske, bilo je propusta i grešaka, igra je bila usmjerena uglavnom na Nikolu Jokića i Vasilija Micića, ali je dobro da se ovakav meč dogodio u grupnoj fazi, kako bi se na vrijeme napravile korekcije pred bitke u kojima nema popravnog.

Najbolji u srpskom timu bio je Nikola Jokić, za prvo poluvreme je ubacio 20 poena, a duel je završio sa 29 poena, 11 skokova i pet asistencija, dok je Vasilije Micić dodao 19 poena.

U posljednjem kolu prve runde takmičenja Srbija će u četvrtak igrati protiv Poljske.

Selektor Pešić je na teren poslao standardnu petorku, s tim što Vanje Marinkovića ponovo nije bilo u sastavu pa je njegovo mjesto zauzeo Nemanja Nedović.

Trojkom Jokića otvoren je duel, jasno je bilo da će Avdija pokušati da neutrališe njegov učinak, ali je odbrana Srbije bila fenomenalna.

Ipak, dvije uzastopne trojke rivala su unijele nervozu u timu Srbije, pokušao je Pešić izmjenama, ali je serija 8:0 dala krila Izraelu.

Veliki problem za srpski tim bile su lopte koje se odbijaju, uglavnom su završavale u rukama protivnika, ali je nalet zaustavljen i poslije prve dionice Srbija je imala 24:18.

Problemi su nastali na startu druge četvrtine, loša organizacija Jaramaza i Gudurića je kažnjena preokretom i vođstvom Izraela poslije trojke Madara, ali je zatim Micić preuzeo stvari u svoje ruke i vratio razliku, kako poenima, tako i asistencijama.

U finišu poluvremena na terenu se ponovo pojavio Jokić, svjež i odmoran je nosio i po trojicu rivala na leđima za maestralnih 20 poena za 14 minuta, bez promašaja, što je Srbiju dovelo na lijepu razliku od 50:38.

Srpski tim nije dobro ušao u drugo poluvreme, nizale su se greške sve dok Gudurić nije pogodio uz prekršaj za vraćanje dvocifrene razlike, na šta se nadovezao Micić i donio 15 poena viška za Srbiju.

Izraelski košarkaši nisu odustajali, dobili su krila i smanjili zaostatak dok su igrači Srbije bili u šoku zbog povrede kapitena Vladimira Lučića koji je ostao da leži na terenu nakon žestokog sudara koji sudije nisu sankcionisale faulom.

Povratak Izraela u igru začinio je Avdija trojkom u posljednjoj sekundi treće dionice, a serija je nastavljena i poslije pauze kada je rival prišao Srbiji na svega koš zaostatka.

Stvari na svoje mjesto vratili su Micić, Jaramaz i Jokić, razlika se brzo vratila na dvocifrenu, a dobar skok u napadu dao je srpskom timu priliku da se popravi za promašaje.

Do polovine posljednjeg kvartala Srbija je obezbijedila trijumf, ali je selektor Pešić ipak morao da koriguje i reaguje kako bi ukazao svojim pulenima na greške koje ne bi smjele da se ponavljaju u nastavku takmičenja.