Sraman incident! Prekinuto prvenstvo Turske, uhapšen predsjednik kluba

12.12.2023. | 10:46

Sud u Turskoj naložio je hapšenje Faruka Kodže, predsjednika turskog superligaša “Ankaragudžu”, koji je udario šakom u lice sudiju Halila Umuta Melera na terenu nakon posljednjeg zvižduka na utakmici protiv “Rizespora” u 15. kolu Superlige.

Fudbalski savez Turske saopštio je da je suspendovao sve lige nakon “sramnog” incidenta kada je Kodža udario sudiju Melera.

Ministar pravde Jilmaz Tundž saopštio je da su “Kodža i još dvojica formalno uhapšeni zbog nanošenja povreda javnom službeniku” nakon što je tužilaštvo uzelo od njih izjave.

“Istraga se nastavlja pedantno”, rekao je Tundž na platformi “Iks”, dodajući da je donijeta odluka o uvođenju sudske kontrole nad još trojicom osumnjičenih.

Kodža je ušao na teren i udario Melera kada se čuo posljednji zvižduk nakon što je “Rizespor” postigao izjednačujući gol u 97. minutu, za konačnih 1:1 na stadionu “Erjaman”.

Navijači “Ankaragudžua” su upali na teren poslije utakmice, a Meler je takođe dobio udarac nogom kada je pao na zemlju. Na kraju je stigao do svlačionice uz pomoć policije.

Savez je saopštio da će tim “Ankaragudžu”, njihov predsjednik, zvaničnici kluba i svi oni koji su krivi za napad na sudiju biti “najoštrije kažnjeni”.

Predsjednik Međunarodne federacije fudbalskih asocijacija /Fifa/ Đani Infantino izjavio je da su događaji u Turskoj “potpuno neprihvatljivi i nemaju mjesta u sportu ili društvu”.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan naglasio je da je sport nespojiv sa nasiljem.

“Nikad nećemo dozvoliti nasilje u turskom sportu”, napisao je Erdogan na platformi “Iks”.

“Ankaragudžu” je 11. na tabeli sa 18 bodova, tri mjesta ispod Rizespora, koji ima 22 boda poslije 15 mečeva.