Spremne optužnice za 57 ljudi u fudbalu

14.01.2022. | 22:22

Federalno tužilaštvo Belgije planira da optuži 57 ljudi, među kojima su fudbalski treneri, sudije i visoki zvaničnici najvećih klubova zbog velike finansijske prevare i namještanja utakmica, navode mediji i fudbalska federacija.

Tužilaštvo je odbilo da komentariše izvještaje stanice RTBF i lista “Soar”, ali je Fudbalski savez Belgije /FSB/ saopštio da je primio nacrt završnog zahtjeva od kancelarije tužilaštva.

“To nije iznenađenje, ali srce naših fudbalskih navijača krvari. Prvo ćemo polako analizirati slučaj, ali želim da naglasim da ćemo preuzeti odgovornost”, izjavio je Peter Bosert, predsjednik FSB.

U centru trogodišnje istrage bile su sumnjive finansijske operacije sportskih agenata kada je riječ o transferima, uključujući utaju poreza, pranje novca i privatnu korupciju.

“Soar” piše, pozivajući se na izvore iz istrage, da se osumnjičeni terete da su odgovorni za falsifikovanje, pranje novca, namještanje utakmica i učešće u kriminalnoj organizaciji, prenio je AP.

Istraga je ostvarila ključni napredak nakon što je agent igrača Dejan Veljković, koji je imao kontakte sa mnogim vodećim klubovima, uključujući “Anderleht”, “Klub Briž” i “Standard Lijež”, odlučio da sarađuje sa pravosudnim organima.