Sportski “okršaj” u Banjaluci: Borac vjeruje u pun Gradski stadion tokom duela protiv Sarajeva

28.02.2024. | 08:29

Pred prvih 90 minuta četvrtfinalnog okršaja Kupa BiH u kojem će se od 18.30 časova na Gradskom stadionu u Banjaluci sastati Borac i Sarajevo u “crveno-plavom” taboru vlada pritajeni optimizam i nada da uz gromoglasnu pomoć sa tribina mogu doći do prednosti pred revanš susret, koji će biti odigran za 14 dana na “Koševu”.

Ovaj duel sigurno je i najzanimljiviji u ovoj fazi takmičenja, tako da za njega vlada veliko interesovanje ljubitelja fudbala, ne samo u Banjaluci, već i većem dijelu Republike Srpske. Naravno očekuje se da podršku sa tribina na ovom meču imaju i gostujući navijači, čije su pristalice najavile dolazak na Gradski stadion.

– Svima je jasno da pobjednika ovog četvrtfinalnog dvomeča Kupa BiH neće odlučiti prva utakmica, ali sigurno je da uz veliku podršku sa tribina može doći do prednosti pred revanš na “Koševu”. Vjerujem da će ovaj duel stvarno posmatrati veliki broj gledalaca, jer smatram da smo rezultatima od početka ove sezone to svakako i zaslužili – naglasio je šef stručnog štaba Borca Vinko Marinović, koji je u trenerskoj karijeri sjedio i na klupi Sarajlija od 30. decembra 2019 pa sve do 12. maja 2021. godine, piše Glas.

Borac je u drugi dio sezone ušao pobjedom nad Zvijezdom 09 u osmini finala Kupa BiH od 2:0, potom je u prvenstvu savladan Tuzla siti sa 2:1 i na kraju remi protiv Veleža u Mostaru (0:0). S druge strane Sarajevo se poslije penala u duelu sa tuzlanskom Slobodom domoglo četvrtfinala, a onda su uslijedila dva neugodna poraza u prvenstvu (Široki brijeg na “Koševu” 1:3 i na gostovanju kod Zvijezde 09, 0:1).

– To ne mora ništa da znači, jer se još svi praktično privikavamo na ritam zvaničnih utakmica. Neke ekipe se još nisu dobro ni uhodale i sigurno je da nas očekuje neizvjesni ne samo 90 minuta u Banjaluci, već i onih 90 u Sarajevu. Zato očekujem od svih igrača koji se nađu na terenu da budu maksimalno koncentrisani, jer samo jedan greška u ovakvim utakmicama može da odluči konačan ishod – nastavio je Marinović.

Proljećni raspored je poprilično zgusnut i to će sigurno ostaviti traga i na igračima.

– Pred ovaj susret nemamo nikakvih kadrovskih problema, ali je još veliko pitanje ko će biti u kombinaciji. Moramo dobro da rasporedimo snage, ako želimo da dođemo do kraja na oba fronta, a želimo. Jedno je sigurno očekuje nas veoma zanimljiva i neizvjesna utakmica – rekao je Marinović.

Biće ovo šesti put da ova dva rivala odmjeravaju snage u Kupu BiH, a interesantno je da je Borac izlazio kao pobjednik u dva navrata i to oba puta kada su se igrali četvrtfinalni okršaji. U sezoni 2011/12. oba susreta su završena rezultatom, 0:0, da bi poslije boljeg izvođenja penala (6:5) u polufinale otišli Banjalučani, koji su onda eliminisani od Željezničara. U sezoni 2015/16. Borac je pobijedio u Sarajevu sa 2:1, a potom izgubio u Banjaluci sa 0:1, ali zbog više datih golova u gostima prošao u polufinale, gdje je zaustavljen od Širokog Brijega.

U ostala tri navrata Sarajlije su bile uspješnije. Prvi put sastali su se u sezoni 2004/05, u osmini finala. Borac je slavio u Banjaluci sa 2:1, a potom je poražen na gostovanju sa 1:4. Naredne sezone u istoj fazi takmičenja dvije pobjede Sarajlija (4:0 na “Koševu” i 3:1 na gostovanju u Banjaluci).

Posljednji put ove dvije ekipe u ovom takmičenju sastale su se u sezoni 2020/21, kada su finalu na stadionu “Bilino polje” uspješnije bile Sarajlije, koje su do pehara došle poslije izvođenja penala, savladavši rivala sa 4:1 (u regularnom toku bilo je 0:0).

Parovi

Osim susreta između Borca i Sarajeva u prvim susretima četvrtfinala Kupa BiH danas će snage odmjeriti: 13 časova: Jedinstvo (Bihać) – Zrinjski (Mostar), 16 časova: Posušje – Sloga (Doboj). Prvi meč između Širokog Brijega i Veleža igra se sutra od 13 časova u Čitluku.

Revanš susreti četvrtfinala zakazani su za 13. mart. Polufinalni okršaji su na programu 3, odnosno 17. aprila. Od ove sezone ponovo će se u finalu igrati dvije utakmice, koje su na rasporedu 8. i 15. maja.