Sporazum Borca i Igokee: Osnova za razvoj košarke u Srpskoj

15.09.2020. | 13:37

Košarkaški klubovi Igokea i Borac Nektar potpisali su sporazum o poslovno tehničkoj saradnji u naredne četiri godine.

Sporazum su potpisali generalni menadžer Igokee Igor Dodik i direktor Borca Tibor Florijan, a predviđa da Igokea finansijski, infrastrukturno i igrački pomaže Borcu.

“Mogu da kažem da sam izuzetno zadovoljan. Ova ideja postoji već nekoliko godina jer želimo da unaprijedimo košarku u Banjaluci i Republici Srpskoj. Hvala ljudima iz Borca koji su prepoznali kvalitet ove saradnje koji su prihvatili podršku i pomoć koja će se izraziti u finasijskoj, infrastrukturnoj i drugoj saradnji. Rodila se jedna kvalitetna ideja da Borac približimo ABA ligi . Hvala ljudima iz košarkaškoj kluba Borac koji nesebično rade na promociji košarke. Oni žive za ovaj klub, baš kao što i mi živimo za naš klub.  Našli smo interese za sajedničku saradnju, prepoznali iskrene namjere u Borcu.”, istakao je Igor Dodik.

Današnji sporazum garantuje saradnju u naredne četiri godine, ali se potpisnici nadaju da će trajati mnogo duže u interesu mladih generacija.

“Ovaj sporazum je izuzetno vrijedan jer će pokriti pet liga, Drugu ligu Republike Srpske u kojoj će Borac igrati sa kadetima, takođe Prvu ligu, Premijer ligu, u perspektivi ABA dva ligu i ABA ligu. Ono što želim da naglasim jeste da je ovo ravnopravna saradnja u kojoj isključivo Borac odlučuje šta će da radi. Mi smo tu da pomognemo, Borac ostaje samostalan klub, a ne filijala Igokee. On odlučuje kako će da se kretati u budućnosti”, rekao je generalni menadžer KK Igokea.

Tibor Florijan, direktor Borca istakao je da će ovo biti veliki korak ka razvoju košarke.

“Komunikacija postoji nekoliko godina unazad. Predmet ugovora je sportska i profesionalna saradnja u cilju da Borac bude konkuretniji u takmičenjima u kojima bude igrao. Dobili smo na pozajmicu dva igrača, a nadamo se u buduće i više koji jće se u Borcu afirmisati. Ovaj sporazum je potpisan za dobrobit košarke, da što više popularizujemo košarku u Banjaluci i da se ona vrati na nivo gdje je bila nekada”, istakao je Florijan.

Na ovaj način će se, kaže izvršni direktor Igokee Vuk Radivojević, stvoriti uslovi da se zaustavi odliv igrača.

“Mi moramo maksimalno u gradu Banjaluka i u Republici Srpskoj, da se okrenemo mladima. Sport je u problemu u regionu i to je nešto što moramo da spriječimo. Naš cilj je da našu talentovanu djecu zadržimo ovdje i da ih unaprijedimo i razvijamo. Nadam se da je ovo početak i da će dati rezultate u budućnosti – rekao je Radivojević, prenosi SrpskaInfo.

Trener Borca Marko Šćekić istakao je da mladi talenti sada ne moraju više da napuštaju svoju zemlju.

“Stvaramo uslove za sve mlade talente i oni ne trebaju više da idu u Srbiju, Španiju ili bilo gdje iz svoje zemlje“, istakao je Šćekić.

Direktor omladinskih kategorija Igokee Pavle Ćorović rekao je da je težak napredak u košarkaškom sportu ako se dijelimo i ako ostajemo u granicama RS.

“Ova saradnja gleda na cijeli Balkan, cijeli region  s obzirom da smo sad dobili dva cilja, da pravimo ABA 2 i ABA 1 ekipu, a znamo da je ABA nešto najbolje što postoji u ovom dijelu Evrope. Ovo je jedan od najozbiljnijih sistema i drago mi je da možemo da budemo dio toga“, rekao je Ćorović.