Španija odbila simbole Kosova, UEFA prinuđena da mijenja domaćina

25.02.2019. | 17:14

Španija je odbila da istakne zastavu i pusti himnu Kosova, pa je Evropska fudbalska unija (UEFA) prinuđena da promijeni zemlju organizatora kvalifikacija za plasman na Evropsko fudbalsko prvenstvo za igrače do 17 godina.

UEFA je saopštila da utakmice grupe u kojoj su Španija, Kosovo, Grčka i Ukrajina neće igrati narednog mjeseca u Benidormu i Alkoju kako je prvobitno bilo planirano, prenijela je danas agencija AP.

UEFA je, takođe, dodala da će te utakmice najvjerovatnije igrati u Švajcarskoj.

Španija je zbog separatističkih pokreta u Kataloniji ili Baskiji, jedna od rijetkih zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosovo koje je proglasilo nezavisnost 2008. godine.

Taj stav Madrida problem je kada kosovski sportisti učestvuju na međunarodnim takmičenjima u Španiji. Tokom Svjetskog prvenstva u karateu, održanog novembra prošle godine u Madridu, delegacija Kosova nije mogla da koristi svoju zastavu ili himnu.

Nakon tog takmičnja intervenisao je Međunarodni olimpijski komitet, pa je Olimpijski komitet Španije, odgovarajući na zahtjev MOK-a, saopštio da će ta zemlja odobriti sportistima Kosova da tokom međunarodnih takmičenja na njenoj teritoriji koriste svoje simbole.

 

Izvor:(BETA)