Španija je šampion svijet u košarci

15.09.2019. | 16:39

Košarkaši Španije savladali su Argentinu rezultatom 95:75 i po drugi put postali svjetski šampioni.

Španija je jedan od favorita na svakom takmičenju na kom se pojavi i sada su uspjeli da dođu do finala i da tamo potpuno nadigraju Španiju i postanu svjetski prvaci.

Prva četvrtina je bila sjajna, puna preokreta. Španci su veoma lako postigli uvodne poene, potom su vezali još nekoliko dobrih akcija i došli do 7:2, a nedugo potom i do prve dvocifrene prednosti od 12:2.

Nikolas Brusino tada stupa na scenu. Bivši košarkaš Dalasa i novi as Saragose vezao je 8 poena, pa mu se priključio i Fakundo Kampaco, da bi Argentina prišla na svega pola koša prednosti.

Španci su bili dominantni na skoku, odlično su trčali i kontra napade, pa su se vratili na vliku prednost veoma brzo, zahvaljujući Ribasu i drugovima i prvu dionicu okončali rezultatom 23:14.

Tokom drugih 10 minuta smo vidjeli maltene identičnu situaciju na terenu, Španci su hvatali veliki broj ofanzivnih skokova, postizali poene iz drugih šansi i sa 43:31 okončali prvo poluvreme.

Treća četvrtina je u potpunosti bila u znaku “crvene furije”, igrali su veoma dobro, pametno birali šuteve i pogađali ih u visokim procentima, dok su Luisa Skolu veoma dugo držali bez poena iz igre.

Uspio je Skola da prve poene iz igre ubaci tek u posljednjem kvartalu, preko njega i Kampaca su Argentinci u dva navrata bili blizu da kreiraju dramu, ali su Španci bili dovoljno oprezni da odbrane svoju visoku prednost i postanu svjetski šampioni.

Najefikasniji u redovima Španije je bio Riki Rubio sa 20 poena, 7 skokova i 3 asistencije, 15 je ubacio Ljulj, 14 Mark Gasol, a po 11 postignuih poena imali su Rudi Fernandes, kao i braća Ernangomes.

Na drugoj strani, sa 24 poena se istakao Gabriel Dek, 17 je imao Laprovitola, a 11 Fakundo Kampaco uz 8 asistencija.

 

Izvor:(B92)