Šokantne vijesti iz Australije! Ministar donio odluku, Novaku Đokoviću odbijena viza FOTO

Šokantne vijesti iz Australije – ministar za emigraciju Aleks Houk donio je odluku o deportaciji Novaka Đokovića iz zemlje!

Ova odluka nesumnjivo spada u jedan od najvećih sportskih skandala u 21. vijeku.

Kako se to desilo?

U australijskom zakonu postoji član po kojem osoba može biti deportovana po osnovu “karaktera”. U prevodu, to znači da, ukoliko australijske vlasti, u ovom slučaju ministar za emigraciju Aleks Houk, procijene da se “osoba ponašala neodgovorno”, bez obzira što to nije bilo na teritoriji njihove države, imaju pravo da mu ukinu vizu i deportuju ga iz zemlje.

To se nažalost i dogodilo, a po svemu sudeći, kap koja je prelila čašu bila je Novakovo saopštenje na Instagramu, u kojem je priznao da je na otišao na zakazani intervju sa francuskim “L'Ekipom” znajući da je zaražen kovidom-19.

Nakon poruke koju je ostavio na Instagramu, Vlada Australije dobila je novu “municiju” za napad na srpskog tenisera i deportaciju iz zemlje.

Šta je pravi razlog?

Razlog je, prije svega – političke prirode. Ostanak nevakcinisanog Novaka Đokovića u Melburnu i njegov nastup na grend slemu bio je, prije svega, katastrofalan PR za australijske političare na vlasti, jer njihovi građani i birači već dvije godine žive pod jednim od najstrožih antikovid mjera na svijetu.

Uprkos tome što je više od 80 odsto stanovništva revakcinisano, Australija je ostrvo, izolovano od ostalih teritorija, pa stoga svaki novi posjetilac ove države prolazi kroz daleko strožu kontrolu.

Katastrofa za Novaka Đokovića

Druga stvar je da treba da razumijemo kako funkcioniše svijest prosječnog Australijanca. To su ljudi navikli da poštuju uređeni društveno-politički sistem i po tim pravilima funkcionišu čitavog života.

Kada milionima Australijanaca, koji već dvije godine žive u uslovima ograničene slobode uprkos tome što su se vakcinisali, saopštite vijest da će nevakcinisani teniser, pa makar to bio i najbolji igrač svih vremena i devetostruki šampion Australijan opena, dobiti posebnu dozvolu da igra u njihovoj zemlji, i to poslije suđenja u kojem je praktično “pobijedio Australiju”, to u ljudima izaziva posebnu reakciju.

Dodajte tome i izbore koji dolaze za tri mjeseca, i slika će biti još kompletnija.

Jednostavno, australijske vlasti nisu smjele da dozvole sebi takvo političko samoubistvo.

Sve je izgledalo obećavajuće, a onda… hladan tuš

Koliko u ponedjeljak ujutru Novak Đoković je bio pobjednik. Sudija Entoni Keli objavio je da srpski teniser ima pravo da ostane u Australiji jer je došlo do sporazuma između pravnih timova Đokovića i vlade Australije. Samo 48 sati kasnije, svjetski broj 1 našao se na možda i najvećem udaru od početka cijele sage oko Australijan opena, do te mjere da su australijske vlasti ponovo pokrenule priču o deportaciji, i na kraju je, nažalost, sprovele u djelo, piše Blic.

Ostavite komentar: