Smailagić i Trifunović definitivno otpali: Alen izgubio sedam kilograma, Uroš dugo vuče povredu

15.08.2023. | 09:06

Selektor Srbije Svetislav Pešić je sumirao utiske o učinjenom do sada i iznio očekivanja pred izazove koji očekuju srpski nacionalni tim.

“Orlovi” će u srijedu dočekati selekciju Portorika u beogradskoj Areni (19h), u trećoj zvaničnoj provjeri pred Svjetsko prvenstvo.

U dosadašnjem toku priprema, tim Srbije je odigrao utakmice protiv BiH i Poljske iza zatvorenih vrata, kao i dva meča u okviru “Akropolis kupa” protiv Grčke i Italije.

– Odlično smo radili, momci su uložili sav mogući entuzijazam uz dobru koncentraciju. Mnogo smo razgovarali, naravno fali nam još finalizacija svega ovoga što je prošlo kroz trening. Odigrali smo četiri utakmice do sada, to je bilo po meni dosta dobro za ovu fazu priprema. Sada nas očekuju još tri utakmice. Protiv Portorika ovdje u Štark areni, očekujemo da nas malo publika podrži, da nam da vjetar u leđa, da nam pomogne da budemo još bolji. Ova utakmica nam puno znači jer je Portoriko ekipa koja igra sasvim drugačije u odnosu na evropske ekipe. Sa puno kontranapada, uz naravno zonsku odbranu. To je nešto što nama treba da bi se pripremili za Svjetsko prvenstvo. U Šenženu ćemo odigrati još dvije utakmice, to će nam koristiti i za vremensku adaptaciju i nadam se da poslije idemo za Manilu. Treniraćemo tamo, možda organizujemo trening utakmicu sa nekom ekipom iz drugih grupa, to ćemo još vidjeti. Šta je u ovom trenutku najvažnije? Da nastavimo da radimo kako smo do sada radili. Da nas povrede i bolesti zaobiđu, dugačak je put, druga je klima i takva adaptacija traži posebnu koncentraciju – rekao je Pešić.

Selektor je prokomentarisao i zdravstveno stanje u nacionalnom timu.

– Sada smo dosta dobro. Priključio se Stefan Jović, njegovo znanje i iskustvo sigurno mnogo znače ovom mladom timu. Donosi nam sigurnost. Njega čekamo da dođe u fizičku spremu koja je potrebna za turnir kao što je Svjetsko prvenstvo. Momci su dobri, imamo sreću da imamo dobar medicinski staf, da imamo dovoljno medicinske pomoći. To je za sada sve u redu, ali da kažemo da nas zaobiđu povrede i onda je manje-više sve u našim rukama. Kao što se zna, neki igrače nije zaobišla nesreća sa povredama. Jaramaz je morao ranije da završi svoju ulogu u ekipi. Na Smailagića na žalost, ne možemo da računamo. On je imao teško virusno oboljenje, uspio je da se spasi, ali je zgubio 6-7 kilograma i nije uopšte bio u treningu. Trifunović nosi povredu koja duže traje. Započeo je, ali nije mogao da nastavi. Meni je žao, to su dobri momci, ali hajde da nas sreća malo posluži da se kvalifikujemo za Olimpijske igre, pa će i oni imati novu šansu – navodi Pešić.

Ekipi se priključio mladi Nikola Topić, navodi B92.

– On je krasan dečko, on je zaslužio da bude ovde među najboljim igračima. Naravno, i on uči od starijih i pomaže starijima. Tu je da se kali – zaključio je selector “Orlova”.

Oznake: Pesic, Smajlagić, Srbija