Slijede teška vremena za Barselonu: Igrači neće da prihvate smanjenje plata

21.07.2021. | 12:40

Iskreno, klub je u gorem stanju nego što sam očekivao, tako je Đoan Laporta (Joan) prokomentarisao finansijsku situaciju u klubu kada je počinjao povratnički mandat na predsjedničkoj funkciji u Barseloni.

U međuvremenu, koronavirus je podivljao i situacija je postala još gore. Procjenjuje se da je Barcelona prošle sezone izgubila barem 400 miliona evra. A samo za plate fudbalera do sada je izdvajala više od 500 miliona evra.

Stoga je prvi cilj nove uprave bio da drastično sreže izdatke za zarade igrača. Lionel Mesi (Messi) je već prihvatio novi ugovor za 50 posto manje novca, ali pregovori sa ostalim igračima ne idu baš tako glatko. Posebno sa onima koji su tu najduže i koji bi trebalo da osjećaju klub kao svoj.

Doduše, ima tu mimoilaženja i u medijskim napisima. Katalonski “Sport” tako piše da nema dogovora sa „svetim kravama“ kako naziva Đerara Pikea (Gerard Pique), Serhija Roberta (Sergi Roberto), Serhija Busketsa (Sergio Busquets) i Đordija Albu (Jordi Alba). Sa druge strane, “Mundo Deportivo”, tradicionalno blizak svakoj upravi Barcelone, tvrdi da je problem izražen samo u Albinom slučaju. Mada ni ostali ništa nisu potpisali, ali su navodno izrazili spremnost da ponesu svoj dio žrtve.

Barselona svakako mora da reaguje. Već dugo se priča o brojnim načinima kojima bi troškovi mogli da se smanje, uključujući tu i trampu Antoan Grizman (Antoine Griezmann) za Saula Njigeza (Saul Niguez) iz Atletika. Ideja da se prodaju Filipe Kutinjo (Philippe Coutinho) ili Usman Dembele (Ousmane) za sada ne prolazi, jer nema zadovoljavajućih ponuda.

Stoga se u klubu spremaju i na radikalne mjere. Navodno će svima biti dati rok do 15. avgusta. U suprotnom će Barselona možda izvjesti igrače i na sud, mada nije baš najjasnije šta misle da postignu sa tim, jer su ugovori na strani igrača.

Pike, Buskets i Roberto su navodno spremni da prihvate smanjenje, ako im se ugovori produže. Alba se pravi “mrtav”, za razgovore nisu spremni ni Miralem Pjanić ni Samjuel Umtiti. Realnije je da njih klub proda, ako se pojavi spreman kupac. Sud više nije tako nerealna opcija. Slijede teška vremena za Barselonu, jer je previše promašivala posljednjih godina.

 

Oznake: Barselona, Fudbal