Slaba utjeha? VMS i Tadić među najboljim igračima Mundijala

03.12.2022. | 15:21

Sinoćnjim mečevima završena je grupna faza Mundijala u Kataru, a statističari su se osvrnuli na najbolje pojedince prvog dijela turnira.

Fudbalska reprezentacije Srbije se porazom od Švajcarske oprostila od daljeg takmičenja na Svjetskom prvenstvu, ali uprkos tome neki od fudbalera našli su se u samom vrhu u brojnim kategorijama.

Tako je na primer kapiten Orlova Dušan Tadić drugi najbolji kada su u pitanju kreirane šanse za saigrače, pošto je čak u 10 navrata pronašao saigrače ispred protivničkog gola. Tri njegova dodavanja bila su na kraju pretvorena u pogotke, a više šansi od našeg ofanzivca na turniru je stvorio samo Antoana Grizman. Francuz na svom kontu ima svega jednu više.

Iza dvojice lidera našli su se Lioner Mesi, Džošua Kimih, Kristijan Eriksen, Medi Taremi i Teo Ernandes sa po 9 kreiranih opasnih situacija.

Drugo mjesto na turniru pripalo je i Vanji Milinković-Saviću, kada su u pitanju golmani sa najviše odbrana.

Više udaraca od Vanje odbranio je samo Vojčeh Ščensni koji je imao 18 uspješnih intervencija, dok ih je čuvar mreže Srbije imao ukupno 16. Treba istaći da je jedinica Poljske odbranila i dva jedanaesterca, po jedan na meču sa Saudijskom Arabijom i Argentinom.

Iza su Mohamed Al Ovais iz Saudijske Arabije sa 14 odbana, Šuići Gonda (Japan) sa 12 odbrana i Kejlor Navas (Kostarika) sa 11, a po 10 uspješnih intervencija imaju i Andris Nopert (Holandija), odnosno Lorens Ati-Zigi (Gana).

Kada su u pitanju igrači koji su uputili najviše udaraca ka golu protivnika, tu Aleksandar Mitrović zauzima petu poziciju sa ukupno deset pokušaja, od kojih su dva završila u protivničkoj mreži. Da je bilo malo sreće, broj pogodaka Mitrogola mogao je biti i veći.

Ispred golgetera Srbije po broju pokušaja Kiljan Mbape sa 16, Lionel Mesi sa 13, odnosno Serž Gnabri i Džamal Musijala sa po 12 upućenih udaraca.

Kada je u pitanju broj dobijenih vazdušnih duela, tu je visoku treću poziciju zauzeo Strahinja Pavlović koji je 12 puta nadvisio svoje suparnike.

Više duela u vazduhu od štopera orlova dobili su napadač Južne Koreje Ju Sung Čo (18), odnosno napadač Ekvadora Majkl Estrada (13), a identičan učinak kao Pavlović imali su Poljak Robert Levandovski, Argentinac Nikolas Otamendi i Australijanac Metju Leki.

Srpski štoper je jedan skok u protivničkom šesnaestercu čak krunisao i u pogodak, u remiju Orlova sa Kamerunom (3:3).

Visoko je kotiran i Nikola Milenković, koji se sa deset dobijenih duela našao među Top 10 na šampionatu po ovom parametru.

Popularni Bleki je imao identičan učinak kao Milad Mohamadi (Iran), Nusir Mazraui (Maroko), Silvan Vidmer (Švajcarska), Elijes Škiri (Tunis) i Tajler Adams (SAD).

Ispred se nalaze Ibrahima Konate (Francuska) i Ašraf Hakimi (Maroko) sa po 13 dobijenih duela, odnosno Eduardo Kamavinga (Francuska) i Frendi De Jong (Holandija) sa po 10.