SL F8: Srbija bolja od Italije, Španija od Crne Gore

30.04.2022. | 22:28

Vaterpolisti Srbije obezbijedili su plasman na završni turnir Svjetske lige, odigrali su odlično evropski dio kvalifikacija u Podgorici, pobijedili su Grčku sa 13:6, Španiju sa 11:10, a zatim u finalu i selekciju Italije sa 12:8 (3:2, 3:2, 3:2, 3:2).

U meču odluke za posljednje mjesto na finalnom turniru, Španija je pobijedila Crnu Goru sa 15:10.

Golove za Srbiju, postigli su: Draško Gogov tri, Viktor Rašović i Dušan Mandić po dva, Dušan Mandić, Sava Ranđelović, Marko Radulović, Nemanja Vico, Nikola Jakšić, Radomir Drašović po jedan. Raspoloženi za igru u napadu, u sastavu Italije, bili su Eduardo Di Soma i Frančesko Di Fulvio sa po dva gola.

Izabranici Dejana Savića, odlično su počeli meča, pa su tokom prve dionice vodili sa 3:1. Strijelci su bili Viktor Rašović, Gogov i Ranđelović. Italijani su uspjeli da smanje tokom ovog perioda na 2:3, a golove su postigli Fondeli i Marciali.

Početkom druge dionice, sve je krenulo iz početka. Na semaforu je u režiji Di Fulvia pisalo 3:3. Viktor Rašović je pogodio za 4:3, a Damonte za 4:4. Srbija je pojačala stepen agresivnosti u odbrani, a Mandić i Radulović, donijeli popularnim „delfinima“ prednost od dva gola.

Bilo je jasno da se Italija neće predavati, pa je početkom trećeg kvartala Bruni smanjio na 5:6. Gogov je sa igračem više ponovo donio dva gola viška Srbiji. Nedugo zatim, Vico je bio precizan za 8:5 i djelovalo je da Srbija sigurnim zaveslajima ide ka osvajanju prvog mjesta na turniru u Podgorici. Di Soma je smanjio na 6:8, a Drašović odmah uzvratio udarac – 9:6.

Na osnovu viđenog tokom tri dionice, djelovalo je da dileme oko pobjednika neće biti i da će nova generacija vaterpolista Srbije, pod komandom starog selektora, Dejana Savića, stići do prvog trofeja u godini, u kojoj Srbiju očekuje Svjetsko prvenstvo, Evropsko prvenstvo i finalni turnir Svjetske lige, piše “N1”.

Tako je i bilo, izabranici Dejana Savića su odbranom kontrolisali dešavanja u bazenu, Gogov je pogodio za 10:6 na pet minuta prije kraja i bilo je jasno da Italijanima treba čudo da stignu do preokreta. Čuda se u sportu dešavaju, ali ne i ovoga puta.

Pored Srbije i Italije na finalni turnir Svjetske lige u Strazburu, plasirale su se selekije Francuske, Španije, SAD, Australije, Kanade i Brazila, a tron koji je branila Crna Gora je upražnjen, jer je Crna Gora u meču za treće mjesto, poražena od Španije sa 15:10.