Skupština FS RS potvrdila ligu sa 16 klubova

13.06.2020. | 10:28

Prva fudbalska liga Republike Srpske u narednoj sezoni brojaće 16 umjesto dosadašnjih deset članova, a prvo kolo novog šampionata biće odigrano 8. avgusta.

Tako je na redovnoj sjednici Skupštine Fudbalskog saveza Republike Srpske verifikovan prijedlog Izvršnog odbora FSRS o proširenju prvoligaškog društva. U drugim ligama, grupa zapad i grupa istok, igraće od 14 do 16 klubova. U trećim ligama, zapad, centar i istok nastupiće od 14 do 16 ekipa, a u grupi jug od četiri do šest klubova. Imena prvoligaških ekipa biće poznata do kraja ovog mjeseca, kada će biti poznati i svi učesnici drugoligaških i trećeligaških takmičenja.

– Komisija za reorganizaciju takmičenja poslije niza sastanaka iznijela je prijedlog o promjeni sistema takmičenja i sigurni smo da će ono donijeti mnogo dobrog fudbalu Republike Srpske. Svi klubovi moraće da ispune uslove za licenciranje i zbog toga još nije poznato ko će biti učesnici. Za svaki klub biće potrebno da ima dokaz da je finansijski stabilan, ali i da će lokalna zajednica u narednoj sezoni biti uz njega – naglasio je predsjednik FSRS Vico Zeljković.

Veoma brzo trebalo bi da bude poznato i ime generalnog sponzora Prve lige, a pokušaće da na isti način riješe i dio finansiranja klubova u nižim rangovima takmičenja koja su pod nadležnošću FSRS.

Vico Zeljković

– To će sigurno rasteretiti klubove bar u nekom segmentu i na taj način im omogućiti da više ulažu u infrastrukturu i rad sa mlađim selekcijama, koje su budućnost svakog sportskog kolektiva, ali i fudbala Republike Srpske. Planirano je da ove godine sve klubove u RS pomognemo sa ukupno 800.000 maraka, a visina sredstava zavisiće od ranga takmičenja u kojem nastupaju – istakao je Zeljković.

Na sjednici Skupštine su izabrana i tri nova člana IO FSRS. Umjesto Zeljkovića, koji je u međuvremenu postao prvi čovjek saveza, novi član ispred Područnog fudbalskog saveza Banjaluka je Darko Ljubojević. Rodoljuba Oljaču iz PFS Gradiška zamijenio je Miloš Brkić, a Radenka Vasiljevića iz PFS Trebinje Žarko Laketa.

Skupštini su prisustvovala 43 od 55 delegata. Izborna skupština FSRS biće održana u septembru i pošto Zeljković već sada ima podršku svih područnih saveza, jasno je da će ostati na čelu, ali i da će na njoj biti predložen kao kandidat za predsjednika FS BiH koji će biti biran krajem godine.

Izvještaji

Na redovnoj sjednici Skupštine Fudbalskog saveza Republike Srpske jednoglasno su usvojeni finansijski i revizorski izvještaj za 2019. godinu. Planirani budžet bio je 770.000, a ostvareno je 779.387 maraka. Planirani rashodi za prošlu godinu iznosili su 770.000, a potrošeno je 778.085 maraka. Revizor je ocijenio finansijski izvještaj kao istinit u cjelini i u pojedinim segmentima.

 

Izvor:(Glas Srpske)