Skijaš sa Jamajke na cilj stigao posljednji ali je sretan: Želim masažu i pivo

13.02.2022. | 17:56

Zimske olimpijske igre u Pekingu imaju svoje heroje, one koji fantastičnim rezultatima inspirišu, ali u Pekingu su i oni čije pojavljivanje na planetarnoj smotri pokazuju da se uz veliku volju i trud i nemoguće stvari čine mogućim.

Jedan od njih je i Bendžamin Aleksander (38). On je prvi skijaš s Jamajke koji je učestvovao na Zimskim olimpijskim igrama. Danas je vozio trke veleslaloma, koje su održane po izuzetno teškim uslovima, zbog čega je veliki broj takmičara ostao bez plasmana. Aleksander je poslije prve trke imao 54. vrijeme, da bi na kraju završio kao 46.

“Bilo je ovo nevjerovatno teško. Ovo je bilo za sve one koji su govorili da mi nije mjesto u skijanju. Odvedite djecu ranije na treninge zimskih sportova. Hajde da promijenimo stvari. Hvala!”, napisao je na društvenim mrežama nakon trke. Inače, Bendžamin je rođen u Engleskoj, a prvi put je na skije stao 2015.

Na ZOI u Pjongčangu 2018. otišao je kao gledalac, gdje mu je sinula misao da pokuša da se ukrca na voz za Peking 2022.

“Pomislio sam, da li je moguće da se kvalifikujem. Odlučio sam da probam iako mi je kroz glavu proletjelo da je vrlo vjerovatno da će ovaj moj pokušaj u najmanju ruku da se završi ozbiljnom povredom, ako ne i tragičnim ishodom”, priča Jamajkanac iz Northemptona.

I uspio je. Juče je momak s Jamajke za osvajačem zlatne medalje Švajcarcem Markom Odermatom nakon dvije vožnje zaostao čak minut, devet sekundi i 17 stotinki, prenose Nezavisne.

“Sada sam preumoran. Želim masažu i pivo. Bila je ovo najteža stvar koju sam uradio. Ali želio sam da završim trku”, kazao je Bendžamin.

Bio je posljednji od takmičara koji su uspjeli da pređu ciljnu crtu, ali ga to nije nimalo rastužilo. Naprotiv, on je i u tome našao razlog za sreću:

“Neki od najboljih takmičara svijeta su ostali bez plasmana, ja sam ispred njih. Bilo mi je bitno da se zabavim i izbjegnem povredu. Znate da sam prvu trku vozio prije samo dvije godine. Naravno da je bilo nemoguće da se nadmećem s momcima koji ovo rade 20 godina, nisam ni pokušao. Samo sam želio da završim trku”, zaključio je Aleksander.

Jedan od onih koji nije završio trku veleslaloma je bh. olimpijac Emir Lokmić. Nakon prve je imao 29. vrijeme, a u drugoj je pao. Naredni nastup ima 16. februara u slalomu.

Oznake: Jamajka, Skijaš