Skandalozan kraj sezone u Formuli 1: Ferstapen postao šampion nakon puno uzbuđenja

12.12.2021. | 15:49

Vozač Red Bula Maks Ferstapen osvojio je titulu šampiona Formule 1 trijumfom na Velikoj nagradi Abu Dabija, posljednjoj trci sezone, preticanjem Luisa Hamiltona u posljednjem krugu.

Ferstapen je sezonu završio sa 395,5 bodova, osam više od Hamiltona, koji je bio na sigurnom putu do osme titule do šest krugova prije kraja, kada je na stazu izašlo bezbjednosno vozilo jer je Nikolas Latifi udario u zid. Uslijedila je kontroverzna odluka direkcije trke da na stazu pošalje bezbjednosno vozilo, a ne da prekine trku, kao što je bio slučaj u sličnim situacijama ove sezone. Poslije toga je odlučeno da se vozači koji imaju krug zaostatka ne vrate u isti krug, da bi se to poništilo pred posljednji krug, u kojem je holandski automobilista uspio da pretekne sedmostrukog svjetskog šampiona i osvoji titulu.
Na taj način, Ferstapen je prekinuo dominaciju Mercedesa u hibridnoj eri Formule 1, koja je trajala od 2014. godine, a takođe je postao prvi holandski šampion. Ujedno je i Hondi donio prvu titulu još od 1991. godine, kada se na tronu našao Aerton Sene, i to baš u posljednjoj sezoni japanske kompanije u šampionatu.

Inače, start trke je obilježila sjajna reakcija Luisa Hamiltona i odmah je stekao prednost, potom “zaranja” Ferstapen, kasno koči i Hamilton izlijeće sa staze stiče ogromnu prednost van granica i vraća se na prvo mjesto.
Direkcija trke kaže da je sve bilo regularno jer je Maks bio previše agresivan, a potom je Luis uredno vratio nadoknađeno vrijeme i kako su krugovi odmicali tako je Hamilton povećavao svoju prednost.