Skandal u Tokiju: Bjeloruskinja neće kući, traži azil

Bjeloruska sprinterka Kriscina Cimanouska pozvala je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da se uključi u njen slučaj.

Ona je izjavila da je uklonjena iz nacionalnog tima i odvedena na aerodrom u Tokiju protivno svojoj želji, a zbog kritika koje je upitila nacionalnim trenerima.

“Tražim pomoć od Međunarodnog olimpijskog komiteta”, rekla je Cimanouska u videu objavljenom na kanalu Telegram Bjeloruske fondacije za solidarnost u sportu.

Telegram je grupa koja podržava sportiste koji su u zatvoru ili su skrajnuti zbog svojih političkih stavova, prenio je Rojters.

“Postoji pritisak na mene. Pokušavaju da me izvuku iz zemlje bez moje dozvole. Tražim od MOK-a da se uključi”, poručila je ona.

Ona je snimila video u kojem je tražila da se Međunarodni olimpijski komitet uključi u ovaj slučaj. Objasnila je da su joj treneri rekli u nedjelju da ode u sobu i da se pakuje.

“Izbačena sam iz tima jer sam pričala na Instagramu o nemaru naših trenera”, njeno je objašnjenje. “Neke od djevojaka nisu došle ovdje da se takmiče jer nisu imale dovoljno urađenih doping testova”, rekla je ona.

“Trener mi je rekao da je došlo naređenje ‘odozgo’ da me odstrane iz tima”, dodala je, uz objašnjenje da je tražila od članova bjeloruske dijaspore u Japanu da joj pomognu na aerodromu, prenosi B92.

“Dejli mejl” je objavio kako je ona ostala uz japanske policajce na aerodromu u Tokuju i da je nezvanično zatražila da dobije azil u Njemačkoj ili Austriji, jer se plaši da se poslije svega vrati u zemlju.

 

 

Ostavite komentar: