Skandal trese Superligu Srbije: UEFA dostavila FSS-u podatke o namještenim mečevima

11.04.2021. | 10:45

Evropska kuća fudbala (UEFA) dostavila je Fudbalskom savezu Srbije (FSS) podatke, potkrijepljene ozbiljnim sumnjama, o namještanju dvije utakmice u domaćim takmičenjima, saznaje “Sport klub”.

Na osnovu praćenja uplata u kladionicama u Evropi i Aziji, nadležni predstavnici evropske fudbalske federacije identifikovali su ozbiljne anomalije i proslijedili obimnu dokumentaciju u kancelariju Fudbalskog saveza Srbije na beogradske Terazije. Prema navodima fudbaleri dva tima obezbijedili su prednost protivničkim kolegama i zainteresovanim kladioničarima znatne prihode. Riječ je o utakmicama odigranim u martu ove godine. Prva početkom, druga krajem mjeseca.

Akteri su se potrudili, prema sumnjama iz UEFA, da neposredno zainteresovanim stranama, u takozvanom „klađenju uživo“, na direktan način, omoguće isplatu značajnijih novčanih sredstava. I to po više osnova, navodno, čak i konačnog rezultata. Postupak analize sumnjivih utakmica dugo je trajao. Ne odnosi se samo na parametre klađenja, već i učešće pojedinih fudbalera u igri, posebno golova obilježenih kao – simptomatično jednostavnih.

Kako piše “Sport klub” dostavljeni su i snimci sa spornih mečeva i još nekoliko potencijalno nerazumljivih i kontraproduktivnih poteza, direktno projektovanih u oslikavanju konačnih ishoda.

Analitičari zaduženi za sektor praćenja “dojavljenih utakmica”, čak su i evidentirali nekoliko fudbalera po sumnjom. Navodno, pojedini od njih imaju bogat dosije takvih utakmica, jer su akcijama, mimo fer-pleja i sportskog duha, bili skloni i u ranijim klubovima. Taksativno su imenovani, u izvještajima dostavljenim nadležnim u Fudbalskom savezu Srbije, zajedno sa njihovim bivšim klubovima.

Predmeti su u rukama Svetislava Bate Đurovića, početkom godine imenovanog oficira za integritet Fudbalskog saveza Srbije. Nekadašnji policajac i načelnik SBPOK-a, u saradnji sa članovima Disciplinske komisije FSS, zatražiće izjašnjavanje klubova i fudbalera pod sumnjom. Potom slijedi odluka o visini kazne.

Prema Disciplinskom pravilniku, korišćenom i proteklih godina, ukoliko se dokažu sumnje u povezanost klubova i fudbalera sa kladionicama, moguće su enormno visoke novčane kazne i oduzimanje bodova. Posebno interesantno u ovom slučaju – za ponovljene prestupe predviđena je ultimativna sancija od minus šest, do 15 bodova.

Zanimljivo da je oficir Đurović, prošlog petka (2. aprila), po službenoj dužnosti, pratio utakmicu lučanske Mladosti i niškog Radničkog. Na osnovu dojava o uplatama u kladionicama našao se na stadionu u Dragačevu, međutim, susret u kojem je domaćin poslije odmora sa lakoćom stigao do pobjede od 4:1 nije evidentiran pod konkretnim sumnjama.