Skandal i dalje “trese”! Predsjednik poljubio fudbalerku, ona tvrdi da nije pristala VIDEO

26.08.2023. | 13:42

U španskoj javnosti još se nije stišala bura nakon sramotnog ispada predsjednika Fudbalskog saveza Luisa Rubialesa.

Španska ženska fudbalska reprezentacija pobijedila je prije pet dana sa 1-0 Englesku u finalu Svjetskog prvenstva igranom u australijskom Sidneju, a Rubiales je u usta poljubio fudbalerku Dženifer Hermoso.

 

Španska i cjelokupna sportska javnost ga je osudila i prozvala da podnese ostavku. Tamošnji mediji su u petak pisali da će to i napraviti, no on se predomislio pa se pravdao kako je fudbalerka pristala na poljubac iako se ranije izvinio zbog svog postupka, a ona je to nedugo nakon toga i demantovala u sklopu saopštenja sindikata fudbalerki Futpro. Sada se javio Španski fudbalski savez koji je optužio Hermoso da laže!

“Savez i predsjednik će demantovati svaku od laži koje širi bilo ko u ime igračice ili sama igračica. Savez će pokrenuti odgovarajuće pravne radnje”, naveli sui z Fudbalskog saveza.

Španski fudbalski savez je takođe objavio četiri fotografije na kojima se nalaze Hermoso i Rubiales, a tvrde kako se na njima vidi kako je fudbalerka podignula predsjednika, a ne on nju. I da je nije na silu poljubio.

Šta je predsjednik španskog saveza napravio?

Podsjetimo, prije nego su podigle pobjednički pehar, igračice su jedna po jedna primale zlatne medalje. Na podijumu, među osobama koje su tom prilikom čestitale igračicama, nalazio se i Rubiales. Kada je naišla igračica Dženifer Hermoso, zagrlio ju je i rukama privukao njenu glavu k sebi pa ju je poljubio u usta, nakon čega se smijao.

Sindikat fudbalerki Futpro, čiji je član Hermoso, objavio je saopštenje s njenim riječima nakon što je Rubiales odbio dati ostavku.

“Želim razjasniti da ni u jednom trenutku nisam odobrila poljubac koji mi je dao, niti sam, naravno, nastojala podići predsjednika. Ne tolerišem sumnju u moje riječi, a posebno ne izmišljanje onoga što nisam rekla”, piše u saopštenju.

Rubiales, čija se ostavka očekivala uslijed pritiska javnosti, u petak je tokom vanredne sjednice Španskog fudbalskog saveza rekao kako je poljubac bio “spontan, obostran, prihvaćen i euforičan” pa da to nije valjani razlog za napuštanje dužnosti koju vrši od maja 2018.

Što je rekao predsjednik saveza?

“U trenutku kada se pojavila Dženi, ona je mene podigla , uhvatila me za bokove, noge… ne sjećam se više. Skoro smo pali na pod”, izjavio je Rubiales u petak ujutro.

“Zagrlili smo se. Rekao sam joj ‘zaboravi na (promašeni) penal, bila si fantastična, bez tebe ne bismo osvojili prvenstvo’. Odgovorila mi je: ‘Sjajan si’. Ja sam joj zatim rekao: ‘Pusica?’. Rekla mi je: ‘U redu!'”, ispričao je.

Rekao je da su se nakon poljupca potapšali rukom po leđima. A onda je otišla smijući se, napomenuo je.

Sindikat fudbalerki je nakon te izjave objavo saopštenje s potpisom 23 španske igračice koje su nastupile na Svjetskom prvenstvu, među kojima je i Hermoso, te još 33 druge igračice.

“Niti jedna žena ne bi trebala biti primorana odgovarati na jasne prizore, na sliku koju je vidio čitav svijet, niti bi trebala biti izložena ponašanju na koje nije pristala”, naveo je sindikat.

“Nakon svega što se dogodilo, želimo poručiti da se sve igračice čiji se potpisi nalaze ovdje, neće vratiti u reprezentaciju ostanu li ondje sadašnji funkcioneri”, dodao je.

Zatražile su od državnih službi da ponašanje Rubialesa ne ostane nekažnjeno.

Visoki savjet za sportove (CSD), koji ima ovlaštenje suspendovati predsjednika saveza, izvijestio je da je slučaj poslat nadležnom sudu. Sud se treba očitovati o zaprimljenim žalbama u kojima se tvrdi da je Rubiales “prisilnim poljupcem” prekršio članak zakona o sportu odnosno proveo čin “seksualnog nasilja”.

Stotinjak osoba okupilo se u 20 sati na protestu ispred sjedišta Španskog fudbalskog saveza u madridskom predgrađu Las Rozas. Pod parolom “Ne odeš li, izbacićemo te” tražili su ostavke Rubialesa i trenera ženske reprezentacije Horhea Vilde.

Ranije tokom dana su predsjednici četiri regionalna saveza Baskije, Navare, Kantabrije i Kanarskih ostrva podnijeli ostavke, nakon što je Rubiales rekao da ostaje na dužnosti. U četvrtak naveče je španskim medijima bila dostavljena informacija da će on odstupiti, pa je odluka o ostanku izazvala iznenađenje, piše 24sata.hr.