Sjajna taktika Ferarija, jedan potez donio Lekleru pol u Francuskoj VIDEO

23.07.2022. | 22:46

Vozač Ferarija Šarl Lekler startovaće sa pol pozicije u predstojećoj trci Formule 1 za Veliku nagradu Francuske, pošto je bio najbrži u kvalifikacijama.

Lekler je na stazi „Pol Rikar“ ostvario rezultat od 1:30,872 minuta. To je njegova 16. pol pozicija u karijeri, a sedma u sezoni. Njemu je pomogao timski kolega Karlos Sainc, koji mu je u trećem dijelu kvalifikacija na stazi napravio zavjetrinu i time ga „povukao“ ka pol poziciji.

Od šest trka u koliko je kao prvi startovao ove sezone, Lekler je pobijedio samo dva puta, u Bahreinu i Australiji.

“To je bio sjajan krug. Mučio sam se tokom cijelog vikenda da sastavim jedan krug, ali uspio sam i moram da zahvalim Karlosu na pomoći. To je bio sjajan timski posao. Radi se o povjerenju. Karlos je savršeno procijenio i u pravom trenutku se sklonio. To bi bila mnogo tesnija borba sa Maksom, da nije bilo zavjetrine”, rekao je Lekler poslije kvalifikacija.

“Bio sam iznenadjen tempom koji smo imali. Bio je dobar osjećaj u bolidu, teško je razumjeti šta su momci iz Red Bula juče uradili, pošto je bilo velike razlike u rezultatima krugova. Vidjećemo kako će biti sutra”, dodao je on.

Sa druge pozicije startovaće vodeći u generalnom plasmanu Maks Ferstapen iz Red Bula, koji je bio sporiji od Leklera za 0,304 sekunde.

Aktuelni svjetski šampion rekao je da je taktika Ferarija bila “pametna”, ali da to Red Bul ne bi mogao da uradi, pošto su se obojica vozača borila za pol poziciju.

“U tom posljednjem krugu dva trenutka su me koštala vremena. Ali i dalje imamo dva bolida medju prva tri i to je dobro. Bilo je nezgodnije nego što sam se nadao, ali sve u svemu imamo pristojan bolid za sutra. Vidjećemo da li će u nedjelju biti toplije, ali Ferari je danas ponovo bio brz”, naveo je Ferstapen.

Treće mjesto u kvalifikacijama zauzeo je vozač Red Bula Serhio Peres sa 0,463 sekunde zaostatka, a četvrti je bio Luis Hamilton iz Mercedesa sa 0,893 sekundi zaostatka. Hamilton će u nedjelju voziti 300. trku u Formuli 1.

U posljednjim trenucima peto mjesto zauzeo je Lando Noris iz Meklarena, ispred Džordža Rasela iz Mercedesa, sedmi je bio vozač Alpina Fernando Alonso, a vozač Alfa Taurija Juki Cunoda zauzeo je osmo mjesto.

Deveti je bio Karlos Sainc iz Ferarija, a 10. Kevin Magnusen iz Hasa, ali oni nisu zabilježili vrijeme u trećem dijelu kvalifikacija. Obojica će ipak startovati sa začelja zbog promjena motora, Španac sa 19. a Danac sa 20. mjesta.

Umjesto njih sa devetog mjesta startovaće Danijel Rikardo iz Meklarena, a sa 10. Esteban Okon iz Alpina. Poslije njih slijede Valteri Botas (Alfa Romeo), Sebastijan Fetel (Aston Martin), Aleksandar Albon (Vilijams), Pjer Gasli (Alfa Tauri), Lens Strol (Aston Martin), Džou Guanju (Alfa Romeo), Mik Šumaher (Has) i Nikolas Latifi (Vilijams).

Trka za Veliku nagradu Francuske vozi se u nedjelju od 15 časova.

Prvoplasirani Verstapen ima 38 bodova više od Leklera u generalnom plasmanu.