Sestre Bošković jedna protiv druge u reprezentacijama BiH i Srbije na otvaranju EP

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine uskoro počinje premijerni nastup na Evropskom prvenstvu, a prvi meč na smotri najboljih donosi i duel sestara Dajane i Tijane Bošković.

BiH će u grupi A na otvaranju (19. august) igrati protiv domaćina Srbije. Istorijski meč za reprezentaciju BiH, kao prvi na smotri najboljih u Evropi, biće poseban i zbog toga što će se jedna naspram druge s dvije strane mreže naći sestre Dajana i Tijana Bošković.

Sestre iz Bileće ponos su svoje porodice, a igraju za dvije različite reprezentacije i igra sudbine donijela je međusobni duel u prvom meču BiH na velikom takmičenju.

Dajana Bošković je reprezentativka BiH i članica turskog Kuzeyborua, dok je njena sestra Tijana najbolja odbojkašica svijeta s velikim brojem trofeja u karijeri te nastupa za Srbiju.

Reprezentativka BiH je tri godine starija od sestre koja nosi dres Srbije. Dajanu je odbojkaški put odveo na koledž u Sjedinjene Američke Države, a nakon povratka odlučila je nastaviti igrati odbojku.

Iako će to biti prvi put da sestre Bošković igraju u reprezentacijama jedna protiv druge, ipak neće biti premijerni međusobni okršaj. Dajana i Tijana već su igrale u Turskoj jedna protiv druge, pošto i mlađa sestra igra u ovoj zemlji i članica je Eczacibasija.

U više navrata sestre Bošković su naglašavale kako je neobično, ali lijepo igrati međusobni duel. Ipak, meč na Evropskom prvenstvu će biti nešto posebno za obje odbojkašice.

Prvi put međusobni meč odigrale su u Kupu Tuske 5. septembra prošle godine. Tom prilikom Eczacibasi Tijane Bošković slavio je rezultatom 3:0 protiv Dajaninog Kuzeyborua.

“Ovaj meč je bio poseban za mene. Bio je to prvi put da igram protiv sestre Dajane. Bilo je veoma uzbudljivo i osjećala sam se ponosno zbog toga”, rekla je srbijanska reprezentativka za turske medije nakon meča.

Iako Srbija važi za velikog favorita u cijeloj grupi A, sigurno je da starija sestra Dajana, zajedno s reprezentacijom BiH, ima šta da pokaže u premijernom nastupu na Evropskom prvenstvu, piše “Klix.ba”.

Takmičenje počinje 18. augusta, a dan kasnije će biti odigran duel BiH i Srbije. Osim ove dvije selekcije, u grupi se nalaze još Francuska, Azerbejdžan, Rusija i Belgija. Četiri najbolje selekcije proći će u osminu finala.

 

 

Ostavite komentar: