Serija A obećana liga: U Italji igra čak 17 igrača sa prostora Srbije

19.08.2023. | 13:25

Nijedna od pet najjačih evropskih liga nema više srpskih fudbalera nego Serija A, koja startuje ovog vikenda.

Čak 17 igrača sa prostora Srbije (u 11 klubova), od kojih tri nastupaju za druge reprezentacije, nadmetaće se u italijanskom prvenstvu, a titulu će braniti Napoli.

U odnosu na prethodnu sezonu nema Sergeja Milinković-Savića, kojeg je Lacio prodao u saudijski Al Hilal za 40 miliona evra, dok je Nemanja Matić iz Rome prešao u francuski Ren. Popularni “kalčo” napustio je i Filip Đuričić (otišao u Panatinaikos), Aleksa Terzić je Firencu zamijenio Salcburgom, a Ivan Radovanović se, na opšte iznenađenje, iz Salernitane preselio u Jedinstvo sa Uba.

S druge strane, doskorašnji vezista Valensije Uroš Račić potpisao je trogodišnji ugovor sa Sasuolom, koji ga je platio 2,2 miliona evra. Kaljari se vratio u Seriju A, a sa njim i srpski golman Boris Radunović, dok je Dimitrije Kamenović ponovo u taboru Lacija, poslije pozajmice u praškoj Sparti.

Kada je reč o “starosjediocima”, čini se da najveće šanse da se upuste u borbu za titulu imaju Dušan Vlahović i Filip Kostić sa Juventusom. Iako se i dalje pominje njihova prodaja zbog loše finansijske situacije “stare dame”, navijači vjeruju da će oni ipak ostati i pomoći ekipi da vrati titulu poslije tri godine “posta”.

“Zadržali smo dobar dio tima, mada je teško oduprijeti se ponudama. Zbog neobične situacije na tržištu neke ponude su precijenjene i u tim slučajevima morate da pustite igrače. Sa ovim što imamo sada ući ćemo u novu sezonu”, rekao je Masimilijano Alegri, trener Juventusa.

Najviše Srba ima u Torinu, čije boje brani golman Vanja Milinković-Savić, uz Ivana Ilića i Nemanju Radonjića.

Dvojica su u Fiorentini – Luka Jović i Nikola Milenković, a u Romi je ostao mladi čuvar mreže Mile Svilar, dok će Marko Lazetić vjerovatno na novu pozajmicu iz Milana. Iskusni Darko Lazović sa kapitenskom trakom predvodiće Veronu, dok je Lazar Samardžić, poslije propalog transfera u Inter, zasad ostao u Udinezeu.

“Klub je ove sezone prilično uložio u dovođenje pojačanja. Stigli su igrači od kojih se očekuje da podignu kvalitet i da mogu znatno da pomognu. Očekujem mnogo od novajlija. Neće biti lako, ali nadam se da ćemo ostvariti bolji plasman nego prošle sezone”, poručio je Nikola Milenković, štoper “ljubičastih”.

Kada je riječ o momcima koji imaju srpsko porijeklo a nastupaju za reprezentacije drugih država, to su Rade Krunić (Milan), Marko Arnautović (Inter) i Adam Marušić (Lacio), navodi Informer.

SRBI U SERIJI A: MILAN – Rade Krunić, Marko Lazetić JUVENTUS – Filip Kostić, Dušan Vlahović INTER – Marko Arnautović ROMA – Mile Svilar FIORENTINA – Nikola Milenković, Luka Jović LACIO – Dimitrije Kamenović, Adam Marušić SASUOLO – Uroš Račić TORINO – Vanja Milinković Savić, Ivan Ilić, Nemanja Radonjić UDINEZE – Lazar Samardžić VERONA – Darko Lazović KALJARI – Boris Radunović

Oznake: Igrači, Serija A, Srbija