Selektor Srbije uoči meča protiv Litvanije: Potrebni izvanredni napad i odbrana

04.09.2023. | 12:34

Protiv ekipe kakva je bila Dominikanska Republika dovoljno je sa dobrom odbranom i prosečnim napadom da se pobedi utakmica.

Protiv Litvanije je potrebno da bude izvranredna odbrana i izvanredan napad, izjavio je danas u Manili selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić uoči utakmice sa Litvanijom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva.

Košarkaši Srbije će sutra od 10.45 časova igrati sa Litvanijom u četvrtfinalu Mundobasketa. “Orlovi” su do četvrtfinala SP stigli poslije trijumfa nad Dominikanskom Republikom i osvojenog drugog mjesta u grupi I.

“Juče smo imali utakmicu u kojoj su momci igrali sjajno, pokazali su timsku igru i hemiju. Ako kažemo da je bilo 30 asistencija, onda to treba da se naglasi. To je košarka koju mi želimo da igramo. Sada protiv Litvanije to neće biti dovoljno, moraće da se igra u odbrani i napadu i da se nađe balans. Igraćemo protiv ekipe koja fizički igra jaku odbranu. Protiv ekipe kakva je bila naš protivnik juče, dovoljno je sa dobrom odbranom i prosečnim napadom da se pobedi utakmica. Protiv Litvanije je potrebno da bude izvranredna odbrana i izvanredan napad. Moramo da odigramo jednu od naših najboljih utakmica da bismo ih pobedili”, rekao je Pešić na konferenciji za medije.

Litvanija je u posljednjem kolu druge faze takmičenja na SP pobijedila SAD rezultatom 110:104.

“To šta su oni uradili protiv Amerike, to za nas nije bitno. Mi smo gledali neke druge utakmice, sa evropskim protivnicima. Taj meč sa Amerikancima je pokazao da su Litvanci čvrst tim, koji je dobio do sada sve utakmice i na kraju krajeva su pokazali sjajnu košarku. Biće to izuzetno zahtevna i izazovna utakmica za nas. Sutra igramo četiri utakmice, posle svakih 10 minuta počeće nov meč”, istakao je selektor Srbije.

Pešić je istakao da perfektan tim ne postoji, i da svako ima svoje slabosti.

“Naravno da i mi imamo naših prednosti. Sposobnost jedne dobre ekipe je u tome da sakrije nedostatke, a da istakne prednosti. To ćemo probati da uradimo. I oni imaju svoje slabosti kao i svaka ekipa, jer ne postoji perfektna ekipa. Zato sada treba otkriti njihove slabosti i napasti ih. Treba se orjentisati na njihove ključne igrače”, zaključio je selektor Srbije.

Srbija i Litvanija su posljednji put na SP igrale 2010. godine. Litvanija je tada u borbi za treće mjesto slavila sa 99:88.

Oznake: Litvanija, Pesic, Srbija