Sebastijanu Fetelu prijeti diskvalifikacija

01.08.2021. | 22:20

Sebastijanu Fetelu prijeti gubitak pobjedničkog postolja i diskvalifikacija iz Velike nagrade Mađarske nakon što su sudije utvrdile da je u njegovom bolidu ostalo premalo goriva za uzimanje uzorka nakon trke.

Nijemac je u haotičnoj trci na Hungarorignu završio drugi iza pobjednika Sebastijana Okona što mu je bilo drugo postolje ove sezone nakon Bakua, ali FIA je tvrdila da je u njegovom Aston Martinu AMR21 ostalo samo 0.3 l goriva za uzimanje uzorka. Minimalna količina koja mora da ostane u bolidu je jedna litra, prenosi MAXF1.net.

Fetel je poslije završetka trke stao na stazu pored 12. krivine jer mu je ekipa tako naredila, a FIA je zakazala saslušanje za Aston Martin u 8:20 po lokalnom vremenu.

“Bilo je moguće uzeti samo 0.3 l goriva prema proceduri iz članka 6.6.4 tehničkoga pravilnika,” piše u saopštenju FIA, prenosi “N1”.

“Zato ovaj slučaj stavljam sudijama na raspolaganje jer nije u skladu s članom 6.6.2 tehničkoga pravilnika.”

Član 6.6.2 nalaže da u bolidu mora biti barem jedna litra goriva za uzimanje uzorka u bilo kom trenutku trkačkog vikenda, a posljednji put takav slučaj dogodio se 2012. kada su Luis Hamilton, na VN Španije, i Fetel, na VN Abu Dhabija, bili diskvalifikovani iz kvalifikacija.

Nijemac je pod istragom i zbog majice koju je nosio poslije trke.