Savršena Dominikana čeka Srbiju: Angola ogolila sve Taunsove mane

29.08.2023. | 12:14

Košarkaši Srbije koji će ovjeru prvog mjesta u grupi B sutra tražiti protiv Južnog Sudana saznali su prvog rivala u drugom krugu takmičenja na Svjetskom prvenstvu (osmina finala).

To će biti Dominikanska Republika koja je najveći hit dosadašnjeg dijela turnira. Dominikana je osvojila grupu A sa tri pobjede.

Nakon pobjeda nad Filipinima i Italijom, Dominikanska Republika je danas pobijedila i Angolu (ispala iz igre za drugo mjsto) sa 75:67 i tako ovjerila prvo mjesto u grupi. Mučili su Dominikanci, jer je njihov najbolji igrač Karl-Entoni Tauns u ranoj fazi igre napravio tri lične greške, a početkom treće je imao već četiri. Angola je vodila krajem trećeg perioda, ali su Dominikanci na kraju ipak nekako iščupali pobjedu. Upravo je Tauns preuzeo odgovornost u finišu i predvodio svoju selekciju do velikog trijumfa. Susret je završio sa svega osam poena, svih 8 u drugom dijelu. Najefikasniji je bio Andres Felic sa 17.

Dakle, selekciju koju predvodi NBA zvijezda Karl-Entoni Tauns u drugi krug prenosi maksimalan broj bodova, što će vjerovatno uraditi i Srbija i jasno je da će ove selekcije biti nadomak četvrtfinala. Dominikani će vjerovatno biti potrebna još samo jedna pobjeda za veliki podvig, a obzirom da će im jedan od rivala biti još Portoriko, Kina ili Južni Sudan to je sasvim realan scenarij.

Ko će biti drugi u grupi A i ko će biti drugi protivnik Srbiji biće poznato nakon današnjeg duela između Italije i Filipina. Filipinima je za prolaz potrebna pobjeda od 12 razlike.