Sastav BiH – Ukrajina: Šta znači dolazak Huseinbašića, treba li ga odmah gurnuti u vatru?

22.02.2024. | 16:38

Juče je kao grom iz vedrog neba odjeknula vijest da je Denis Huseinbašić (22) dobio sportsko državljanstvo BiH, te će se sasvim sigurno naći na spisku Save Miloševića za meč sa Ukrajinom.

Zadnji vezni Kolna će kao igrač iz Bundeslige sigurno povećati konkurenciju u timu. Njegova pokretljivost, onakva kakvu ima i Benjamin Tahirović, mogla bi biti velika injekcija energije za tim koji vrlo često izgleda vrlo tromo na terenu. Možda upravo zbog profila veznih igrača koji su već godinama kičma reprezentacije.

Gledajući u budućnost, Huseinbašić bi sa Tahirovićem mogao igrati na pozicijama u veznom redu, a vjerovatno samo Savo Milošević zna da li je Denis već u planovima za naredni susret sa Ukrajinom.

Bude li Milošević zanemario uigranost ekipe i iskustvo igrača, te se usmjerio samo na kvalitet i agilnost igrača, nije nemoguće da Huseinbašić odmah upadne u prvih 11 u kojima bi tako igrala četiri igrača Liga Petice – Huseinbašić, Kolašinac, Ahmedhodžić i Demirović.

Na kraju krajeva, Faruk Hadžibegić je dobio bingo kada je Tahirović debitovao protiv Islanda, ili npr. Lulić i Bešić kod Safeta Sušića…

Analizirajući formu u ovoj godini, donosimo trenutno najbolji, po našem izboru, sastav BiH u sistemu 4-2-3-1 bi izgledao ovako:

Među stativama je Nikola Vasilj koji brani jako dobro za St. Pauli koji je prvi na tabeli.

Pozicija desnog beka rezervisana je za Amara Dedića, a na lijevom beku bi trebao igrati Sead Kolašinac. Stoperski duo čine Anel Ahmedhodžić i Adrian Leon Barišić, po formi u ovoj godini.

Dva zadnja vezna su Denis Huseinbašić i Benjamin Tahirović ili Rade Krunić. Ispred njih je po formi apsolutni Haris Hajradinović, najbolji asistent u Europi

Na desnoj strani je Miroslav Stevanović ili Denis Huseinbašić u slučaju da Krunić zaigra u veznom redu, dok bi na lijevoj strani mogao zaigrati Ermedin Demirović.

U napadu je siguran kapiten Edin Džeko.

– Suštinski je to ono što imamo. One korjenite promjene se mogu očekivati tek poslije baraža, da li sa mnom ili bez mene, to ćemo vidjeti. Pred ovako ozbiljne utakmice praviti veće rezove je vrlo diskutabilno i osjetljivo. Nama je sada jasno šta možemo da igramo, na koji način i ne možemo da mijenjamo mnogo. Mogu kazati da novih imena neće biti, osim ovih mlađih, bolje je zvati njih nego neke koji neko vrijeme ne donose ništa reprezentaciji. – rekao je Savo Milošević početkom februara.

Bilo kako bilo, dolazak Huseinbašića u reprezentaciju ugrozio bi poziciju Radetu Kruniću ili Miralemu Pjaniću.

Podsjetimo, utakmica BiH – Ukrajina igra se 21. marta u Zenici s početkom od 20:45 sati.