Sarajevo i Široki Brijeg zakoračili u finale Kupa BiH

03.04.2019. | 17:55

Fudbaleri Sarajeva su na Gradskom stadionu u Bijeljini u prvoj utakmici polufinala fudbalskog Kupa Bosne i Hercegovine pobijedili ekipu Sloge iz Gornjeg Crnjelova rezultatom 4:1.

Sarajevo je otpočetka preuzelo terensku inicijativu. U 2. minuti Velkoski je izveo korner, ali nije bilo opasnosti po gol Sloge. Sarajevo je do vođstva došlo u 12. minuti, kada je Kapić izveo korner, a u kaznenom prostoru Sloge najbolje se snašao Rahmanović, koji je pogodio za 1:0. Odmah nakon gola, gosti su imali još jednu šansu, ali je Mustafić bio neprecizan.

U 25. minuti Velkoski je pokušao, ali je lopta otišla daleko iznad gola Sloge. Dvije minute kasnije Planić je glavom prebacio svog golmana, ali Handžić se nije najbolje snašao i stopostotna šansa za goste je propala.

U 28. minuti Sarajevo je udvostručilo prednost kada je nakon ubačaja Pidre, Handžić pogodio za 2:0. Gosti su nastavili s napadima, a u 36. minuti Benović je srušio Rahmanovića u kaznenom prostoru i sudija je pokazao na penal. Velkoski je promašio iz prvog pokušaja, ali mu se lopta odbila i pogodio je za 3:0. U 44. minuti Kapić je izveo slobodnjak s desne strane, ali na kraju je domaćin odbranio i na odmor se otišlo pri rezultatu 3:0 za goste iz Sarajeva.

Sarajevo je do novog pogotka stiglo u 49. minuti susreta. Šišić je prizemno šutirao i pogodio suprotni ugao za 4:0 u korist bordo tima. Sarajevo je u nastavku napadalo. U 65. minuti Handžićev udarac je bio nedovoljno jak, pa je na golu Sloge bio siguran Bodiroga. Sloga je do gola došla u 69. minuti, kada je nakon ubačaja iz kornera, Hadžikadunić glavom pogodio za 4:1. Sloga je u nekoliko navrata pokušala doći do novog gola, no bezuspješno. Sarajevo je u finišu moglo i do petog gola, ali je Mustafić iz odlične šanse pogodio stativu gola domaćeg tima i na kraju je ostalo 4:1.

U drugom polufinalnom susretu Široki Brijeg je na Pecari pobijedio TOŠK rezultatom 2:0.

Široki je odmah na početku utakmice preuzeo kontrolu igre i svi igrači, osim domaćeg golmana, bili su na polovici TOŠK-a. U 11. minuti Marić je sjajno pokušao iz velike udaljenosti, a golman TOŠK-a odbio u korner. Široki je do 15. minute susreta imao čak 70 posto posjed lopte u svojim nogama, no nije bilo pravih prilika.

U 27. minuti Pamić je sjajno šutirao iz slobodnog udarca, ali mu je golman gostiju iz Tešnja odbranio. U 35. minuti Široki je imao veliku priliku kada je Franjić s desetak metara šutirao, ali se ponovo istakao golman TOŠK-a sjajnom intervencijom. Široki je do gola stigao u 39. minuti. Bagarić je postigao fenomenalan pogodak kada je s 20 metara loptu smjestio pod prečku gola TOŠK-a i to je bio rezultat prvog poluvremena.

Prvi šut na utakmici TOŠK je imao u 48. minuti, kada je Mace šutirao visoko preko gola. U 59. minuti Rastoka je centrirao nakon solidne kontre TOŠK-a. Ipak, loptu je lagano uhvatio golman Širokog. U 66. minuti Turčin je izašao sam pred golmana TOŠK-a, ali je Strika odlično odbranio njegov pokušaj. U 76. minuti Široki je udvostručio prednost. Ćorluka je sjajno prošao po desnoj strani, a Bagarić lagano pospremio loptu u gol TOŠK-a za 2:0. TOŠK je najbolju šansu na meču imao u 83. minuti. Nuhanović je pokušao, a golman Širokog odbranio i domaćini su na kraju ostvarili važan trijumf.

Revanš susreti na programu su 10. aprila u Sarajevu i Tešnju.

 

Izvor:(Avaz.ba)