Šampioni Formule 1 Hamilton i Fetel kritikuju Orbana zbog anti-LGBT zakona

01.08.2021. | 09:35

Vozači Formule 1 Luis Hamilton i Sebastijan Fetel kritikovali su Mađarsku zbog zakona koji ocjenjuju kao protivan LGBT zajednici.

U Mađarskoj će, prema najavama zvaničnika, biti održan referendum o zakonu koji podrazumijeva zabranu prikazivanja ili promovisanja homoseksualnosti i promjene pola za mlađe od 18 godina, biše „BBC na srpskom“

„Neprihvatljivo je i kukavički od onih koji su na vlasti da donose takav zakon“, rekao je britanski vozač Formule Luis Hamilton, sedmostruki svjetski šampion.

Četvorostruki šampion Formule 1, Nijemac Sebastijan Fetel se nadovezao:

„Sramotno je da zemlja koja je u Evropskoj uniji donosi ovakve zakone“.

Dvojica automobilista su komentare dali uoči trke za Veliku nagradu Mađarske, predstojećeg vikenda na stazi Hungaroring kod Budimpešte.

Mađarska je na udaru Evropske unije zbog donošenja zakona, smatrajući ga protivnim vrijednostima, principima i zakonima EU.

Premijer Mađarske Viktor Orban odgovara da je to stvar njegove zemlje, a ne „briselskih birokrata“ i uzvratio kritičarima da se ponašaju kao „kolonijalisti“.

Uoči trke za Veliku nagradu Mađarske, Hamilton je u objavi na Instagramu naveo da „želi da iskaže podršku onima koji su pogođeni vladinim antiLGBT zakonom“.

„Svako zaslužuje da ima slobodu da bude svoj, bez obzira koga voli ili kako se identifikuje.

„Pozivam narod Mađarske da glasa na predstojećem referendumu kako bi zaštitio prava LGBT zajednice. Naša podrška im je potrebna više nego ikad.

„Molim vas, pokažite ljubav prema onima oko sebe jer će ljubav uvijek pobijediti.“

Fetel je dodao: „Svako je slobodan da radi šta želi i u tome je poenta.

„Imali smo toliko prilika da naučimo iz prošlosti i ne mogu da razumijem zašto je uopšte potrebna borba da bi se shvatilo da ljudi treba da budu slobodni da rade šta vole i da vole koga žele, prenosi Nova.rs.

„Smisao je – živi i pusti druge da žive. Nismo mi ti koji treba da donose zakone, ali želimo izrazimo podršku onima koji su pogođeni zakonom.“

Mađarski zakon je već imao uticaj na sport.

Tokom nedavnog Evropskog fudbalskog prvenstva, gradonačelnik Minhena želio je da duginim bojama osvijetli stadion Alijanc arena uoči meča reprezentacija Njemačke i Mađarske, izražavajući na taj način protivljenje usvojenom zakonu.

Evropska fudbalska unija (UEFA), vodeće tijelo ovog sporta u Evropi, odbilo je zahtjev minhenskog gradonačelnika.

Ali je kapitenu njemačke reprezentacije, Manuelu Nojeru, bilo dozvoljeno da na utakmici oko ruke nosi kapitensku traku duginih boja.

Neposredno prije početka utakmice, jedan gledalac u njemačkom dresu utrčao je na teren sa zastavom duginih boja – simbolom LGBT zajednice – baš u trenutku intoniranja mađarske himne i mahao je njome ispred igrača mađarskog tima.

Ranije ovog mjeseca, Mađarskoj je naloženo da naredne tri utakmice kao domaćin igra bez publike jer je UEFA ocijenila njihove pristalice krivim za diskriminatorno ponašanje tokom Evropskog prvenstva.

Budimpešta je bila jedan od gradova domaćina Evropskog prvenstva u fudbalu.